Για έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από την κυβέρνηση σχετικά με τον αγωγό TAP κάνει λόγο η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας.
Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «επιπόλαιη επικοινωνιακή διαχείριση» του ζητήματος από την κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι δυνατόν αποφάσεις για τόσο σοβαρά ενεργειακά θέματα να «τις μαθαίνουν τα ελληνικά κόμματα και ο λαός μέσω των ΜΜΕ και μάλιστα κατόπιν εορτής».

Αναλυτικά:

1. Δεν είναι δυνατό τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τόσο  σοβαρά ενεργειακά και γεωπολιτικά ζητήματα να την μαθαίνουν τα ελληνικά κόμματα και ο λαός μέσω των ΜΜΕ και μάλιστα κατόπιν εορτής.

2. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ως σήμερα καμία  επίσημη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τον αγωγό αυτό, δηλαδή τα χαρακτηριστικά του, πόσο το σχέδιο αυτό είναι ρεαλιστικό σε σχέση με τα αποθέματα που θα τον τροφοδοτήσουν, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και ποια τα οφέλη από τον συγκεκριμένο αγωγό σε σχέση και με άλλους αγωγούς που επίσης οι κυβερνήσεις της χώρας μας είχαν προκρίνει και δεσμευτεί (SOUTH STREAM, ITGI) στο παρελθόν.

3. Η παρουσία των ΗΠΑ στην σημερινή υπογραφή καθώς και οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είναι ενδεικτικές του γεγονότος, ότι οι ΗΠΑ επηρεάζουν καθοριστικά τις επιλογές και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι οι ΗΠΑ έχουν θέση θέμα να μην υπάρξει ενδυνάμωση των ενεργειακών μας σχέσεων με τη Ρωσία.

4. Είναι κάθετη η αντίδρασή μας στην παράδοση των σημαντικότατων ενεργειακών φορέων ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στους ιδιώτες. Μας  ενδιαφέρει οι αποφάσεις για τους αγωγούς, που είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, να ληφθούν με βάση το εθνικό συμφέρον και οι  ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ να μείνουν στο δημόσιο και εθνικό έλεγχο.

5. Είναι αντιφατική,  η στάση της κυβέρνησης που από τη μια υπογράφει τον  ΤΑΠ και από την άλλη εισάγει στη Βουλή για κύρωση μνημόνιο μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του αντίστοιχου υπουργείου ενέργειας της Τουρκίας που διακηρύσσει την  προσήλωση στην υλοποίηση του αγωγού (Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας) ITGI.

6. Η κυβέρνηση πέραν της αναλγησίας της  και της αντιλαϊκότητας της, με τη σημερινή της πράξη αποδεικνύει πως έχει χάσει και κάθε ίχνος σοβαρότητας.

7. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η διαμόρφωση δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση μεγάλων ενεργειακών σχεδίων όπως οι αγωγοί. Όποια επιλογή αφορά σχέδια μεγάλης εθνικής, γεωπολιτικής σημασίας δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης διεθνούς διερεύνησης και εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με καμία δεσμευτική υπογραφή της κυβέρνησης εφόσον  δεν έχει ζητηθεί η γνώμη  της εθνικής αντιπροσωπείας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι,  πρώτα να δεσμεύεται η χώρα, όπως σήμερα με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας και στη συνέχεια να έρχεται η συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση.