Άσχημη τροπή παίρνει για την χώρα μας η σύγκρουση του ΔΝΤ με το Βερολίνο η οποία έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Όλι Ρεν που επιμένει στο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα. Ο Όλι Ρεν, αντιδρώντας ως «λαγός της Μέρκελ» και εκφράζοντας την σκληρή γραμμή του Σόιμπλε, «χτύπησε» ξανά με επιστολή του, την ώρα που υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου παραδέχονται τη λάθος συνταγή για την Ελλάδα. 

Και μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να έθεσε θέμα αλλαγών στο πρόγραμμα της Ελλάδας στο περασμένο Eurogroup, ωστόσο το έκανε σχεδόν «ψιθυριστά» και με εμφανή την απουσία κάθε στρατηγικής διεκδίκισης, για να εισπράξει την ηχηρή άρνηση -και με τον πιο επίσημο τρόπο- από τους Ευρωπαίους και συγκεκριμένα από τον Όλι Ρεν.

Ο ευρωπαίος νομισματικός επίτροπος σε επιστολή του χαρακτηρίζει ως «μη βοηθητικό» το διάλογο που έχει εγείρει τον κίνδυνο «διάβρωσης της εμπιστοσύνης που έχουμε επίπονα χτίσει» το ζήτημα του πολλαπλασιαστή.

«Το 2009, το έλλειμμα είχε φτάσει στο 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Ήταν αυτή η κατάσταση που οδήγησε στο λανσάρισμα του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας τον άνοιξη του 2010», συνεχίζει ο κ. Ρεν, κρατώντας σταθερά το βλέμμα του στην Αθήνα, σημειώνοντας ωστόσο πως από το «περασμένο καλοκαίρι» έχουν επιτευχθεί «πάρα πολλά» από τη χώρα μας, με συνέπεια το ελληνικό πρόγραμμα να βρίσκεται πλέον «αποφασιστικά εντός δρόμου».

«Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές Αρχές να βεβαιώσουν, μέσω αποφασιστικής υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, πως αυτή η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να αυξάνεται», συνεχίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Επί της ουσίας πρόκειται για ακόμη μία επικοινωνιακή «γκάφα» του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έθεσε το ζήτημα προασαρμογής του προγράμματος στους ομολόγους του στο Eurogroup πρόχειρα, με αποτέλεσμα να «καεί» ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς

Τώρα, ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί τα «σπασμένα» του υπουργού του, ενόψει μάλιστα της άφιξης των ελεγκτών της τρόικας, οι οποίοι έρχονται με… άγριες διαθέσεις.