Στην ανάπτυξη των πολιτικών άκρων στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο BBC ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας με σκληρή γλώσσα για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και τις «πρακτικές βίας» που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς κυβερνά με τρομοκρατία και εκβιασμούς τον ελληνικό λαό.
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής σημείωσετι «στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα είναι η βία που έρχεται από την ακραία δεξιά.Δεν θα ήθελα βέβαια να παραγνωρίσω το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν μικροί πια πυρήνες στον αναρχικό χώρο, ο οποίος όμως το τελευταίο διάστημα μπορώ να πω ότι πολιτικά είναι ηττημένος. Και αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποδαυλίσει την ένταση είναι μια προσπάθεια που εγκυμονεί κινδύνους γιατί είναι σαν σκαλίζεις μια φωτιά που έχει σβήσει και μ΄ αυτό τον τρόπο είναι σαν να προσπαθείς να την ανάψεις».

Ο ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου Πολ Μέισον ωστόσο κατά τη συνέντευξη φαίνεται να επιμένει με τις ερωτήσεις του στην πρόσφατη κατηγορία του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για επιδίωξη «στρατηγικής της έντασης», ανάλογης με αυτήν που είχε υιοθετηθεί στην Ιταλία από την άκρα δεξιά και τις μυστικές υπηρεσίες κυρίως τη δεκαετία του ’70.

«Η κοινωνική κρίση και η αυξανόμενη πολιτική βία διαδέχονται στην Ελλάδα την οικονομική κρίση, ενώ η ρητορική μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης κλιμακώνεται», αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως είναι πια ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «η πιο δεξιά και η πιο ακραία» που έχει δει ο τόπος από το ‘74. Προσθέτει ότι είναι προφανές πως ο Αντώνης Σαμαράς «επιχειρεί να δημιουργήσει μια ατζέντα που εντείνει την πολιτική σύγκρουση και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας αίσθησης φόβου μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας». Διττός στόχος αυτής της καταγγελλόμενης τακτικής, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να ξεχνά ο κόσμος την οικονομική κατάσταση και να σκέφτεται πρωτίστως την ασφάλειά του και επίσης να συνενωθούν τα πιο συντηρητικά στοιχεία της κοινωνίας ώστε να συσταθεί μια σταθερή βάση για τις πολιτικές επιδιώξεις του κ. Σαμαρά. «Η στρατηγική αυτή όμως είναι πολύ επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία», προσθέτει ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι κάνει λάθος αν νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τακτικές «εκβιασμού, τρομοκρατίας και στρατηγική έντασης» για να κυβερνά τη χώρα.

Σε ερώτηση του BBC τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή και τους αναρχικούς ληστές τραπεζών αν ερχόταν στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι θα εφάρμοζε αυστηρά το γράμμα του νόμου, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, «μια συμμορία που παραβιάζει το νόμο». Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξερίζωνε τους πυρήνες της Χρυσής Αυγής που υπάρχουν εντός της αστυνομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Όσο για τις ομάδες που χρησιμοποιούν βία υποστηρίζοντας ότι ανήκουν στον αναρχικό χώρο - κάτι που όπως σημειώνει ο ίδιος δεν πιστεύει καθώς θεωρεί τη βία ως την πιο απολυταρχική πράξη - λέει ότι και αυτές θα υποστούν τις νομικές συνέπειες.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στην παραδοχή λάθους από το ΔΝΤ ως προς το λεγόμενο πολλαπλασιαστή που αποτέλεσε τη βάση καθορισμού του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Τονίζει ότι αν κάτι τέτοιο γινόταν σε μια επιχείρηση, η εταιρεία θα έπρεπε τουλάχιστον να αποζημιώσει τον πελάτη και να απολύσει αυτούς που έκαναν το λάθος. «Εδώ έχουμε τον εξής σαδιστικό παραλογισμό: το ΔΝΤ να παραδέχεται το λάθος του αλλά να συνεχίζει με το ίδιο σχέδιο, χωρίς καν μια συγνώμη. Το ακόμα πιο παράλογο», προσθέτει ο κ. Τσίπρας, «είναι ότι ο πελάτης δε διαμαρτύρεται! Η ελληνική κυβέρνηση λέει ‘κανένα πρόβλημα, κάνατε λάθος και συνεχίζουμε με το λάθος’».

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει επίσης ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της παράταξής του ότι μπορεί τόσο να συνδιαλέγεται με τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό και να κινείται στους χώρους του Κοινοβουλίου, όσο και να βγαίνει στους δρόμους κινητοποιώντας τον κόσμο. «Αυτό είναι πιθανότατα που δεν μπορούν να αποδεχθούν οι πολιτικές, οικονομικές αρχές και οι αρχές των μέσων ενημέρωσης. Διότι στην Ελλάδα μας κυβερνά μια ολιγαρχία. Είναι η ολιγαρχία των ΜΜΕ και της πλουτοκρατίας», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο BBC.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη τίθεται σε κίνδυνο εξ αιτίας των αποτυχημένων επιλογών και της αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος.  Επιδιώκουμε και διεκδικούμε μια πανευρωπαϊκή λύση σε ένα πανευρωπαϊκό, ενδεχομένως και παγκόσμιο πρόβλημα. Γιατί η επέκταση της ύφεσης από την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό Νότο δημιουργεί συνθήκες αστάθειας  στην Ευρώπη αλλά  και στην παγκόσμια οικονομία.

Λέμε λοιπόν κάτι πολύ απλό Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι στην Ευρώπη ότι δεν γίνεται να συνεχίζουμε την εφαρμογή του λάθους. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τώρα το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πρέπει τώρα να αντικαταστήσουμε το μνημόνιο που οδηγεί σε ύφεση και η ύφεση οδηγεί σε έλλειμμα δημοσίων εσόδων και το έλλειμμα δημοσίων εσόδων οδηγεί σε δημοσιονομικά κενά και τα δημοσιονομικά κενά ξανά σε νέα μέτρα λιτότητας που κι αυτά με τη σειρά τους προκαλούν ύφεσης. Δηλαδή πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να τοποθετήσουμε στη θέση αυτού του προγράμματος, που έχει αποδειχθεί ότι ήταν αναποτελεσματικό, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας και ανάπτυξης.

Η μεγάλη ύφεση, η μεγάλη κρίση του 1929 θα έπρεπε να μας είχε διδάξει ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσεις αυτή την κρίση είναι να επενδύσεις στην ανάπτυξη. Ο μόνος τρόπος για να βγεις από την κρίση της ύφεσης και του χρέους είναι να επενδύσεις στην ανάπτυξη».  


TAGS