Οι μελέτες συρρίκνωσης των δομών για τα υπουργεία Εργασίας (και για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Μακεδονίας Θράκης, συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη του Συμβουλίου Μεταρρυθμίσεων υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από τις μελέτες αυτές θα προκύψουν και τα νέα οργανογράμματα που πρακτικά θα αντιστοιχούν σε λιγότερο κράτος, λιγότερες δομές κατά 60% συνολικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ανάλογη μείωση προσωπικού. Με τη συρρίκνωση των δομών των υπουργείων η κυβέρνηση στοχεύει σε οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν από λιγότερα μισθώματα και μείωση επιδομάτων θέσεων ευθύνης ενώ το προσωπικό που θα χαρακτηριστεί ως πλεονάζον, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης δεν τέθηκε θέμα διαθεσιμότητας των υπαλλήλων γιατί προέχει η στελέχωση των υπηρεσιών και η κατάρτιση των νέων οργανογραμμάτων. Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων. «Δεν μιλάμε για απολύσεις», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε, είπε, να εκσυγχρονίσουμε το δημόσιο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το προσωπικό από 777 άτομα αναμένεται να αυξηθεί στα 830. 

Έτοιμες είναι και άλλες πέντε μελέτες για τα υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού (μαζί με τον ΕΟΤ), Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Υγείας. Επίσης από αυτή τη διαδικασία θα περάσει και η γενική γραμματεία ενημέρωσης και τύπου. Στα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη θα γίνει εσωτερικά η διαδικασία για ευνόητους λόγους ασφαλείας, ενώ τελευταία μένουν τα υπερυπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Η αξιολόγηση των δομών θα πρέπει σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση που υπάρχει, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Στο συμβούλιο συμμετέχουν εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, οι Αντώνης Μανιτάκης, Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Χατζηδάκης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Βρούτσης, Αντώνης Ρουπακιώτης, Θόδωρος Καράογλου και Αθανάσιος Τσαυτάρης.


Πάνος Ρασσιάς