«Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ότι τους αναλογεί» διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας δε πως «αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται». 
Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει, είπε ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνοντας στην ουσία τις εντολές που έχει δεχθεί από τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι οι δύο άνδρες συνομιλούν συχνά στο τηλέφωνο για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ρητή εντολή του κ. Σόιμπλε είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και από ότι φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει να ικανοποιήσει το αίτημα του.

Ο ίδιος, μάλιστα παραδέχεται ότι το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής το σηκώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Δηλαδή, η ανικανότητα του υπουργείου να πατάξει τη φοροδιαφυγή έχει περάσει στις πλάτες των μισθωτών και συνταξιούχων, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους!

«Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ελεγκτικών υπηρεσιών σχετικά με τις δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών μεγάλων οφειλετών, προχώρησαν μέσα στο 2012 οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Ειδικότερα, οι συνολικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών καθώς και καταθέσεων) μέσα στο 2012, ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ προήλθε από τις εφορίες και τα 100 εκ. ευρώ από το ΣΔΟΕ και την Αρχή καταπολέμησης και νομιμοποίησης εσόδων.

Πιο αναλυτικά:

Δέσμευση καταθέσεων. Έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες μέσα στο 2012, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, για 742 οφειλέτες, για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση, ύψους 350 εκ. ευρώ. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλύτεροι οφειλέτες και τους δεσμεύτηκε ποσό από 100.000 ευρώ και άνω (για ισόποσο χρέος), ενώ το συνολικό ποσό κατασχέσεων φθάνει τα 320 εκατ. ευρώ.

Κατασχέσεις. Για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο δημόσιο, δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κλπ.) ύψους 1,05 δις ευρώ. Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και τους δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 841,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από το 1,4 δις ευρώ που είναι οι δεσμεύσεις και κατασχέσεις από εφορίες, το 1,16 δις ευρώ, αφορά μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.