Τη σκυτάλη από τον Όλι Ρεν πήρε το ΔΝΤ, το οποίο αποκλείει διορθωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα της Ελλάδας, μετά τη συζήτηση που άνοιξε για τον «λάθος πολλαπλασιαστή της ύφεσης».

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος για να μπορέσει να ξεπεράσει τις δύσκολες και βαθιές προκλήσεις που αντιμετωπίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.

Απαντώντας σε ερώτηση για πρόσφατη αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι πρόκειται να ζητήσει από το ΔΝΤ διευκρινίσεις σχετικά με επιπτώσεις από «λάθη σε υπολογισμούς» που έχουν συμβεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση του Έλληνα υπουργού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «λανθασμένες εντυπώσεις», επαναλαμβάνοντας σημεία από πρόσφατη συνέντευξη του Ολιβιέ Μπλανσάρ στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Πρόκειται για ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, συνδέοντας κάποιος τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, στο οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πρόσφατα έχουν γίνει οι προσαρμογές ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να το εφαρμόσει.

Για την υστέρηση των εσόδων τον Ιανουάριο ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ ζητά διαρκώς περισσότερη πρόοδο από τις ελληνικές αρχές στο σκέλος της φορολογικής διοίκησης.

«Θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος. Αναμένουμε να συνεργαστούμε με το νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» κατέληξε.


Σχετικό θέμα: 

«Πόρτα» του Ρεν στον Στουρνάρα για το... λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου