«Αυτό που σύμφωνα με το ΔΝΤ τεκμηριώθηκε, όσον αφορά τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δεν ήταν το λάθος της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά η ένταση και η χρονική της έκταση» σημείωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικαιροποίηση του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

«Είναι προφανές πως είναι αδύνατη η έξοδος της χώρας απ' την κρίση και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, χωρίς την επίτευξη ισχυρών δημοσιονομικών συνθηκών και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής του μεσοπροθέσμου προγράμματος» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Προηγουμένως, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε ψέξει την κυβέρνηση για μη αξιοποίηση της αναγνώρισης του λάθους περί τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, από πλευράς ΔΝΤ. «Ο κ. Ρεν μάς είπε πως δεν πρέπει να συζητήσουμε τον πολλαπλασιαστή, γιατί προέχει η αξιοπιστία της Ελλάδας. Στο χωριό μου, τους γιατρούς που έδιναν φάρμακα χωρίς (ή με λάθος) δραστική ουσία, τους αποκαλούσαν τσαρλατάνους. Κι εσείς κάθεστε και τους ακούτε να λένε πως έχουμε έλλειμμα αξιοπιστίας» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι θέλετε να διεκδικήσει η κυβέρνηση με βάση τον πολλαπλασιαστή; Περισσότερα χρήματα; Περισσότερο χρόνο; Έχουν δοθεί. Κούρεμα; Έχει γίνει και έχει γίνει και δεύτερο με την επαναγορά…» απάντησε από πλευράς ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης.

Για το ίδιο ζήτημα, ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) παρατήρησε πως η Κομισιόν προσπαθεί διά του Όλι Ρεν να υποβαθμίσει την παραδοχή του λάθους, προκειμένου να αποφύγει προσφυγές ελληνικών επιχειρήσεων κατά της Επιτροπής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Διόρθωση σημαίνει αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, με αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανακούφισης των ανέργων και των φτωχών» σημείωσε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ).