Την ώρα που συνεχίζεται η συζήτηση για τον περίφημο πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ, οι συνέπειες της συνταγής λιτότητας που υπαγορεύουν στην Ελλάδα η δανειστές της και εκτελεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτυπώνονται με ξεκάθαρο τρόπο στους σκληρούς αριθμούς.
Η ανεργία βαδίζει από ρεκόρ σε ρεκόρ, φτάνοντας στο 27% για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με τους μη απασχολούμενους να «εκτοξεύονται» στους 1.350.181.

Τα στοιχεία για τους νέους είναι δραματικά. Το ποσοστό ανεργίας στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών φτάνει το 61,7% έναντι 50,1% που ήταν το Νοέμβριο του 2011. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ανεργία και στα άτομα ηλικίας 25-34, με το αντίστοιχο ποσοστό να αυξάνεται σε 36,2% από 28,9%.

Στο «μέτωπο» της ύφεσης οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ είναι εξίσου αμείλικτοι, αφού το ποσοστό της για το 2012 διαμορφώθηκε στο εφιαλτικό 6,45%, απόρροια της μεγάλης πτώσης στις επενδύσεις και της συρρίκνωση της κατανάλωσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Είναι νομοτελειακό η ύφεση να βαθύνει περισσότερο με «αιματηρά» μέτρα λιτότητας και συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων. Ουσιαστικά η υφιστάμενη συνταγή είναι σαν να... προσπαθεί να θέσει το ελληνικό πρόγραμμα εκτός στόχων και φαίνεται πως το καταφέρνει πολύ καλά.

Υπουργείο Οικονομικών, Κομισιόν, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αγορές θα μιλούν για πολλαπλασιαστές, δημοσιονομικούς μεταβλητές, κατα κεφαλήν εισοδήματα ενώ σε ένα παράλληλο σύμπαν, το πραγματικό, άνθρωποι θα αυτοκτονούν εξαιτίας χρεών, σύννεφα αιθαλομίχλης θα πνίγουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και νέοι άνθρωποι θα στέλνουν βιογραφικά σε όλες τις άκρες του κόσμου.

Ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Ή μάλλον και τα δύο.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος