Το μεσημέρι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα αποφασίσουν για το πώς θα μοιραστούν τα 16,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν τα χρήματα που εξασφάλισε η χώρα μας από το νέο προϋπολογισμό λιτότητας της Ε.Ε., να διοχετευτούν κατευθείαν στην πραγματική οικονομία.

Όπως σημείωνε στο newpost στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε σκληρή μάχη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για να εξασφαλίσει η Ελλάδα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την ευρωπαϊκή πίτα, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει μια ανάσα ρευστότητας στην αγορά, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στους αγρότες και κυρίως στους νέους με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Με δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν έχουν αφήσει κανένα περιθώριο για αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μόνο μικρά βήματα μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή και γι΄αυτό ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς του να χρησιμοποιήσουν ότι κονδύλια είναι διαθέσιμα από την Ε.Ε. για να ανασχεθεί η ύφεση.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μιλήσει για «έξυπνη» διαχείριση των νέων κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση, ζητώντας παράλληλα συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων για να πιάσει τόπο για την Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη φάση, ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει συγκεκριμένο προγραμματισμό και χρονοδιαγράμματα για την απορρόφηση των κονδυλίων, τα οποία μετά το τέλος του 2016, αναμένεται να φθάσουν και τα 18,3 δισ. ευρώ, καθώς έπειτα από πρόταση του κ. Σαμαρά στους ευρωπαίους ηγέτες, προβλέφθηκε και ρήτρα αναθεώρησης του αρχικού ποσού, για χώρες που τα στοιχεία τους, έχουν αλλάξει το 2011 και το 2012 λόγω των επώδυνων επιπτώσεων της κρίσης.

Επίσης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα, θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων, ενώ ειδικά για τις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας το ποσοστό της συγχρηματοδότησης αυξάνεται στο 80%, από το 50% που προέβλεπε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν άλλο ένα 10% που θα ισχύει για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τον ΦΠΑ, ο οποίος στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση για το σύνολο των παρεμβάσεων, ενώ χαλαρώνει και ο προβλεφθείς κανόνας Ν+2 κατά ένα χρόνο, δίνοντας περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Επίσης 500 εκ. ευρώ θα λάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.  

Πάνος Ρασσιάς
TAGS