Η πρωτοβουλία Βενιζέλου προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Αγίου Κωνσταντίνου. Η υπόθεση της Κεντροαριστεράς είναι κάτι που τους ενδιαφέρει, στην ΔΗΜΑΡ πιστεύουν ότι ένας «κεντροαριστερός πόλος» θα μπορούσε να αναπτύξει δυναμική, να εδραιωθεί ως συνασπισμός εξουσίας και να κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη όμως, ο συγχρωτισμός με το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την υπόθεση προκαλεί εφιάλτες ανάλογους εκείνων με το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να συγκυβερνήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Η ανησυχία είναι τεκμηριωμένη, αν προχωρήσουν σε όσμωση με το ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύουν να χρεωθούν και το κυβερνητικό του παρελθόν και να χάσουν το «ηθικό πλεονέκτημα».  

Η πρώτη σκέψη στην Αγίου Κωνσταντίνου ήταν να απορρίψουν την πρωτοβουλία, όπως έκαναν πριν από δύο μήνες όταν έβαλαν πάγο στο διάλογο για την κεντροαριστερά. Ο γραμματέας του κόμματος Σπ. Λυκούδης ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός χθες το πρωϊ. Ωστόσο ο Βενιζέλος δεν τους διευκόλυνε, η επιστολή που έστειλε προς τον κ. Κουβέλη δεν είχε ίχνος αλαζονείας και καθεστωτικής αντίληψης.

«Σεβόμαστε απολύτως την κομματική υπόσταση και τις λειτουργίες της ΔΗΜΑΡ, όπως είμαι βέβαιος ότι και εσείς σέβεστε την διαδρομή, την εισφορά και τη σημερινή παρουσία του ΠΑΣΟΚ» ήταν μια από τις φράσεις κλειδιά, ενώ απάντησε και στις ενστάσεις περί διαλόγου κορυφής του κ. Λυκούδη, λέγοντας ότι η επαφή των δύο κομμάτων σε επίπεδο αντιπροσωπειών, όπως πρότεινε, «δεν συνιστά διάλογο «κορυφής» γιατί ταυτόχρονα θέλουμε ανοικτό διάλογο και στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών μας ομάδων και στο επίπεδο των οργανώσεών μας. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει έτοιμο να μετάσχει σε οποιοδήποτε forum έχει αντικείμενο την Κεντροαριστερά».   

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ συνέρχεται για να συζητήσει την πρόταση Βενιζέλου σήμερα το πρωί. Οι πληροφορίες λένε, ότι δεν θα την απορρίψουν, δεν θα την δεχτούν όμως. Αυτό που θα προσπαθήσουν είναι, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά να κερδίσουν χρόνο.

Το πρώτο πράγμα που θέλουν είναι να τελειώσουν οι διαδικασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, γιατί αν κάτι ενόχλησε πρωτίστως την Αγίου Κωνσταντίνου είναι ότι ο Βενιζέλος, με το τάιμινγκ της εκδήλωσης της πρωτοβουλίας, έχει κάνει την όλη υπόθεση να μοιάζει με προσυνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν λοιπόν, πως αν αποδεχτούν την πρόταση τώρα, υπονομεύουν την εικόνα τους. Πρώτα να ολοκληρωθεί το συνέδριο λένε χαρακτηριστικά.  

Ο δεύτερος λόγος που στη ΔΗΜΑΡ θέλουν να κερδίσουν χρόνο είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ. Θέλουν να έχει τελειώσει αυτή η υπόθεση, γιατί πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συζήτηση με το Βενιζέλο θέλουν να έχουν πόρισμα που να λέει ότι ο Βενιζέλος ήταν αμέτοχος για να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο τη ζημιά από την επαφή με το ΠΑΣΟΚ. Στη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής Γραμματείας λοιπόν δεν θα συζητήσουν αν θα δεχτούν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά πως θα καθυστερήσουν την απάντηση τους, ώστε να κερδίσουν χρόνο… 
    
Θέμης Δαγκλής