«Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά από την πρώτη ημέρα με πράξεις και έργα και όχι με λεονταρισμούς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αντικρούοντας τις κατηγορίες του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τη συζήτηση για την παραδοχή του «λάθους» από το ΔΝΤ.
«Το λάθος των πολλαπλασιαστών έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά πολύ πριν ξεκινήσει ο διάλογος από τον κ. Μπλανσάρ», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στο «φρένο» που έβαλε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στη συζήτηση για προσαρμογές στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω του «λάθους», ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως «προφανώς ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι όλη η ύφεση ευθύνεται στα λάθη της Ελλάδας».

Ο κ. Στουρνάρας υπoστήριξε ότι η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει η ελληνική πλευρά με αφορμή και τα λάθη στη συνταγή του προγράμματος απέδωσε καρπούς όπως η επιμήκυνση και το κούρεμα του χρέους και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ακολουθήσει και νέο κούρεμα, παραπέμποντας στην σχετική του συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Διαβεβαίωσε τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει νέα μέτρα μείωσης μισθών, αλλά, αντιθέτως, μέτρα αναδιοργάνωσης του κράτους και αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στούρναρα, ζήτησε να απαντήσει αν συμφωνεί με την άποψη που κατέθεσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολι Ρεν ότι οι επιπτώσεις από το λάθος του ΔΝΤ είναι «οριακές και άνευ σημασίας», ενώ του ζήτησε και μια «ειλικρινή τοποθέτηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, στο αν το λάθος σημαίνει ότι έρχονται και νέα μέτρα.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η δήλωση Μέργου αποτελεί «παραδοχή προθέσεων. Δώσατε σήμα στο ΣΕΒ ότι μετά το 2014 θα πέσουν και άλλο οι μισθοί. Η τραγωδία όμως είναι ότι η ανταγωνιστικότητα δεν θα αυξηθεί γιατί δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς γιατί έχουμε άνοδο του κόστους χρήματος και του κόστους ενέργειας. Η λύση είναι το αντίθετο απο όσα κάνετε».


Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απουσία του πρωθυπουργού, λέγοντας πως αυτή η συμπεριφορά δεν τιμά την κοινοβουλευτική διαδικασία και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι λιποταχθεί από τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η σημερινή είναι η όγδοη επίκαιρη ερώτηση, που απευθύνει ο ίδιος στον πρωθυπουργό, ενώ συνολικά ο κ. Σαμαράς δεν έχει απαντήσει σε 30 ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων, που κατατέθηκαν σε επτά μήνες.

«Κατανοώ τις δυσκολίες του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αυτό όμως συνιστά απόδειξη ήττας» είπε και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά αφορά και τους υπουργούς».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτό μπορεί να μην αφορά τον κ. Στουρνάρα, όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι εκλεγμένος, παρά διορισμένος από τον πρωθυπουργό.