current views are: 1

15 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση13:56

Σαμαράς στους υπουργούς: «Μη μου φέρνετε προβλήματα, φέρτε μου λύσεις»

Σκληρή δουλειά με στόχο την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από τους υπουργούς του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μη μου φέρνετε προβλήματα, φέρτε μου λύσεις».

Δημοσίευση 13:56’
αρθρο-newpost

Σκληρή δουλειά με στόχο την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από τους υπουργούς του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μη μου φέρνετε προβλήματα, φέρτε μου λύσεις».

Σκληρή δουλειά με στόχο την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από τους υπουργούς του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μη μου φέρνετε προβλήματα, φέρτε μου λύσεις».
«Η ανεργία έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις με αδιανόητα ποσοστά. Έχουμε σημάνει συναγερμό», είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έδωσε έμφαση στους δύο στόχους της κυβέρνησης. 

«Έχουμε δύο στόχους μπροστά μας, ανεργία και ύφεση. Έχουμε εξασφαλίσει τη δανειοδότηση, την παραμονή της χώρας στο ευρώ και όλοι πρέπει να φροντίσουμε για τη διασφάλιση της ομαλότητας στην οικονομία και την κοινωνία».

Και πρόσθεσε: «Όσοι μπλοκάρουν δρόμους και επενδύσεις, θα με βρουν απέναντί τους».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πάταξη της γραφειοκρατίας, επισημαίνοντας: «Όσοι θέλουν ανάκαμψη της οικονομίας θα είμαι δίπλα τους και θα τους βοηθήσουμε. Θα σπάσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», ενώ ανέφερε πως κάθε μέρα δίνει «αγώνα να τιθασεύσει τη γραφειοκρατία».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο υφυπουργό Aνάπτυξης, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, Κυριάκο Βιρβιδάκη, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει αύριο το μεσημέρι στις 12.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή σε ένα περιβάλλον συρρικνούμενου ευρωπαϊκού προυπολογισμού καθότι μοιράστηκαν λιγότερα κονδύλια σε περισσότερα κράτη». 

«Ωστόσο ως θετικό αποτιμάται ότι η χώρα έχει λαμβάνειν για τα επόμενα 9 χρόνια συνολικά 44 δισ. ευρώ από διάφορα κοινοτικά κονδύλια. 
Ο “ξερολισμός” είναι εχθρός μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην προεδρία της ΕΕ, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2014, όταν θα γίνουν και οι ευρωεκλογές, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς όταν προετοιμάζουν το νομοθετικό έργο να ενημερώνουν τους κυβερνητικούς εταίρους, τονίζοντας: «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες λύσεις».

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος υποστήριξε: 

«Κάποιοι έλεγαν ότι τα κονδύλια για τη γεωργία θα πέσουν. Αντίθετα, δεν έπεσαν και η Ευρώπη στρέφεται στον αγροτικό τομέα». 

«Κακώς φοβόντουσαν οι αγρότες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πρωτογενής τομέας θα δώσει λύσεις στην οικονομία. 

Σειρά επαφών του πρωθυπουργού με υπουργούς

Την ίδια ώρα, νέο κύκλο συναντήσεων με τους υπουργούς αρχίζει ο Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια βελτίωσης του συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

«Θέλω να έρθετε να μου πείτε τα προβλήματά σας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, την επόμενη Τετάρτη στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και στις 12:00 το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Την ίδια ημέρα στις 17:00 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Λιβιεράτο και στις 19:00 με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά θα συνεχιστούν και την Πέμπτη με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη στις 10:00 το πρωί και στις 13:00 με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Την Παρασκευή, o πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 10:00, τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη στις 12:00, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη στις 17:00 το απόγευμα και στις 19:00 με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλο.

Τέλος, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την υπουργό Τουρισμό, Όλγα Κεφαλογιάννη στις 10:00 το πρωί, στις 12:00 με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη και στις 14:00 το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. 

Στόχος η απορρόφηση 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ το 2013

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, του οποίου ο μνημονιακός στόχος απορροφήσεων για το 2013 είναι περίπου 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το νέο ΕΣΠΑ έχει από τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, αρκετά διαφορετική φιλοσοφία από το σημερινό.

«Δίνεται πολύ μικρότερο βάρος στις υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η προστασία του περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει φυσικά η παράμετρος κοινωνική συνοχή και απασχόληση. Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό μας. Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί η ευρωπαϊκή πραγματικότητα , ούτε να επιμείνουμε σε λογικές περασμένων δεκαετιών. Είναι κρίσιμο για την ποιότητα των προγραμμάτων, αλλά και για τη γρήγορη έγκρισή τους» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο πως στα τέλη Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνεννόηση φυσικά με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της ΣΕΣ (Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης), όπως θα λέγεται στην κοινοτική ορολογία το νέο ΕΣΠΑ. Και στη συνέχεια, η υποβολή των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το καλοκαίρι.

«Αν στις Βρυξέλλες δεν υπάρξουν καθυστερήσεις πιστεύουμε ότι το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις και στη χώρα μας» εκτίμησε. Μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη σε όσα από τα έργα προτεραιότητας είναι προβληματικά. «Από την πλευρά μας για αυτά τα έργα έχουν τοποθετηθεί project managers. Χρειάζεται όμως η συνεργασία όλων. Η συνεργασία όλων απαιτείται για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006 (β’φάση)». Το ίδιο όπως είπε χαρακτηριστικά θα ισχύσει και για την απένταξη «κοιμώμενων έργων».

«Σε αυτό δεν θα υπάρξουν ούτε εκπτώσεις, ούτε συμβιβασμοί. Πρέπει οι λίστες των προγραμμάτων να ξεκαθαριστούν μέχρι το τέλος Μαρτίου από τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχουν υπερβολικές υπερδεσμεύσεις. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Διαφορετικά θα δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεση του ΕΣΠΑ και στην πληρωμή των προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε.


σχετικα αρθρα