Το εξαιρετικά καλό και θερμό κλίμα που κυριάρχησε στις συναντήσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψη της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου, αποτυπώνεται και στις προσωπικές αναφορές που οι κορυφαίοι πολιτικοί έκαναν.
Έτσι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού είπε ότι θεωρεί εν μέρει τον εαυτό του κληρονόμο του Ελληνιστικού και Βυζαντινού πολιτισμού που ήκμασε στη σημερινή Τουρκία, ανέφερε ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει πει σε Ευρωπαίους συνομιλητές του και όχι μόνο, ότι δεν νοείται Ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η ορολογία είναι καθαρά Ελληνική. Και ξεκίνησε να απαριθμεί λέξεις όπως δημοκρατία, ολιγαρχία, γραφειοκρατία αλλά και αυτή την ίδια την πολιτική.

Του το ανταπέδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όταν θέλοντας να δείξει πόσο στενά δεμένη είναι η σημερινή τοπογραφία της Τουρκίας με την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη μυθολογία και ειδικά στην Ευρώπη, από την οποία πήρε το όνομά της η σημερινή Ήπειρος όταν πέρασε (η Ευρώπη) σε αυτή (την ήπειρο)  πάνω σε έναν Ταύρο (βους-στον οποίο είχε μεταμορφωθεί ο Δίας) μέσω του σημερινού Βοσπόρου (Βόσπορος-το πέρασμα του βοός).

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος που απαιτείται για τη μετάβαση στην Άγκυρα (άφιξη το πρωί και ολοκλήρωση της αποστολής εντός της ημέρας) δείχνει ότι η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, είναι πρώτιστα ψυχολογική. Και αυτή μέσα από τη συνεργασία και την πιστή εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να καλύψουμε.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αφού ανέφερε ότι όταν βρίσκεται στην Ελλάδα και με Έλληνες αισθάνεται σαν στο σπίτι του, απευθύνθηκε χαριτολογώντας στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και είπε ότι ήδη μεταξύ τους ‘υπάρχει μία κρίση’, αφού ο Τούρκος Υπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ενώ ο Έλληνας Υπουργός επισκέφθηκε την Άγκυρα μόνος του. Για να απαντήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ότι αυτός την κρίση θα την έχει στο σπίτι του (ιδίως αν αποφάσιζε να διανυκτερεύσει στην Άγκυρα). Αν μη τι άλλο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας δρομολογείται, μετά την επίσκεψη Αβραμόπουλου, ‘με καλούς οιωνούς’.