Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «6 Μέρες», στην οποία εμφανίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση στην εφημερίδα «Καρφί» καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν αλλαγή στα σύμβολα και στο όνομα του Κινήματος, στηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση.
Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, καταλληλότερος ο Σαμαράς

Με 1,5 μονάδα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στη δημοσκόπηση της Pulse για τις «6 Μέρες».

Στη δημοσκόπηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 21,5%, έναντι 20% της ΝΔ. Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα είναι: Χρυσή Αυγή (12%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (5%), ΔΗΜΑΡ (4%),  ΠΑΣΟΚ (7%) και το ΚΚΕ (6%).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο πρόεδρος της ΝΔ  Αντώνης Σαμαράς, καθώς συγκεντρώνει το 30% των προτιμήσεων, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στο 23%.

«Όχι» σε αλλαγή συμβόλων, «ναι» σε Βενιζέλο και συμμετοχή στην συγκυβέρνηση

Η έρευνα της εταιρείας «Μetrisi» για το «Καρφί» δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές του Βαγγέλη Βενιζέλου και επιζητούν ενεργότερη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στο κυβερνητικό έργο.

Οι ερωτώμενοι εκφράζουν μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης για την τρικομματική κυβέρνηση (17,3%) και μικρότερο για την αντιπολίτευση (11,2%), γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται μεγαλύτερη φθορά έναντι των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος στο ΠΑΣΟΚ, καθώς 61% των ψηφοφόρων του Κινήματος τον αξιολογούν θετικά ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ θετική είναι και η αξιολόγηση του έργου του και από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, διπλάσια του εκλογικού ποσοστού που συγκέντρωσε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (23,3%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δικαιώνει την πολιτική επιλογή του Ευ. Βενιζέλου να συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς 77,8% πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, ενώ 58,8% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετέχει με πολιτικά στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα, έναντι 31,9% που εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτή την επιλογή.

Η στήριξη των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση φαίνεται και από το ποσοστό 62,7% που εκφράζει θετική γνώμη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έναντι μόλις του 21,5% που εκφράζει θετική γνώμη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Το όνομα ΠΑΣΟΚ και το σύμβολο του πράσινου ήλιου συνεχίζουν να παραμένουν ιερά για τους ψηφοφόρους του Κινήματος, καθώς 63,6% των ψηφοφόρων του εκτιμά ότι η αλλαγή τους δεν θα βοηθούσε το Κίνημα να ανακάμψει, τονίζοντας την ανάγκη για άσκηση πολιτικής, έναντι των επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να βρίσκουν ταβάνι, καθώς μόνο 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκφράζουν θετική γνώμη για αυτόν, ενώ η προσπάθειά του να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να πέφτει στο κενό, καθώς μόλις 16% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι εκφράζει το κέντρο του πολιτικού συστήματος. Το 39,5%, που δεν επιλέγει κανένα από τα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στο Κοινοβούλιο, είναι η κρίσιμη εκλογική μάζα που πρέπει να διεκδικήσει το Κίνημα, στην πορεία ανάκαμψής του.