Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος προερχόμενο από την Ινδία.
Στο κόκκινο χαλί της υποδοχής θα ακολουθήσουν τον Φρανσουά Ολάντ οι Γάλλοι επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν, κάνοντας προφανή το λόγο της επίσκεψής του: στενή συνεργασία των δύο χωρών σε επιχειρηματικό επίπεδο, γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία.

Αμέσως μετά, η αυτοκινητοπομπή του Γάλλου Προέδρου θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα υπάρξει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών. Οι δύο άντρες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την ισχυρή συμμαχία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και το κλίμα εμπιστοσύνης που έδειξε η Γαλλία στην Ελλάδα, όπως αυτό είχε αποτυπωθεί και στα Ηλύσια Πεδία, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Παρίσι.

Άλλωστε όπως υπενθύμιζε ανώτατη κυβερνητική πηγή η Γαλλία ήταν από τις χώρες που από την αρχή είχαν ταχθεί κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Αναμένουμε η ίδια βοήθεια και αλληλεγγύη που εισέπραξε η χώρα μας από την Γαλλία στο α΄ εξάμηνο της κυβέρνησης, να συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ανάπτυξη και να ανασχέσουμε την ύφεση», σημείωνε η ίδια πηγή στο newpost.

Έτσι η ελληνική πλευρά μετά τη έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας στον πρώτο μαραθώνιο της ελληνικής κυβέρνησης προσβλέπει πλέον σε αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και σε γαλλική συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που τρέχει η κυβέρνηση και αποτελεί προαπαιτούμενο για την τρόικα. Μάλιστα το μεσημέρι της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί με επιχειρηματίες, παρουσία του κ. Σαμαρά και θα ακολουθήσει υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Συνδέσμων Βιομηχανιών των δύο χωρών.

Αυτό που θα μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς στον συνομιλητή του, είναι πως η κυβέρνηση κάνει σκληρή προσπάθεια να μεταφραστεί η απόφαση του Δεκεμβρίου για εκταμίευση της δόσης, σε πιο φιλικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας και συμμετοχή των ξένων κεφαλαίων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας.

Στο θέμα της ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους έχουν δώσει κοινή μάχη στους ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με αποτέλεσμα την απόφαση στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για τους νέους άνεργους με προϋπολογισμό 6 δισ. ευρώ, από τα οποία η χώρα μας αναμένεται να λάβει περίπου 2 δισ. στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Κοινή θέση είχαν Ελλάδα και Γαλλία και στο θέμα των αγροτικών ενισχύσεων, με τον Φρανσουά Ολάντ να έχει εκφράσει από την αρχή την πλήρη αντίθεσή του στη μείωση των αγροτικών κονδυλίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθεί και με τον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, ενώ πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο κ. Ολάντ θα επισκεφθεί και Γαλλικό σχολείο στην Αγία Παρασκευή.

Βεβαία όσοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας που θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα για λίγες ώρες, θα έρθει για να δώσει είναι γελασμένοι, υπάρχει σαφής πρόθεση  για την ενεργοποίηση της παλαιότερης συμφωνίας για την προμήθεια φρεγατών FREMM.

Παράλληλα στις συνομιλίες θα τεθεί ακροθιγώς και το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών -συγκεκριμένα του κολοσσού Total- για συμμετοχή σε μελλοντικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Οι Γάλλοι δίνουν στήριξη αλλά θέλουν και ζεστό χρήμα για να στηρίξουν και τη δική τους βιομηχανία. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη λίστα τους βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή το λειτουργικό κομμάτι του ΟΣΕ για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.     

Πάνος Ρασσιάς