Να βάλει μπροστά τη κυβερνητική μηχανή μετά το μπλακ-άουτ που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες γκάφες κυβερνητικών στελεχών, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, και οι αστοχίες στα έσοδα που πυροδοτούν συζητήσεις για το αν το πρόγραμμα βγαίνει, επιχειρεί ο πρωθυπουργός φοβούμενος ότι αυτή η ακινησία μπορεί να είναι η αρχή του τέλους.
Ο πρωθυπουργός πιστός στο δόγμα ότι είμαστε επικεντρωμένοι στους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν, δεν θέλει να επιτρέψει την επαναφορά της συζήτησης σε άλλες λύσεις.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι αυτό που πέτυχαν στις τελευταίες εκλογές περί μονόδρομου και «μαγικών λύσεων» εξαντλείται καθώς ο ελληνικός λαός έκανε υπομονή και θυσίες και πλέον βλέπει ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά μαζεύονται «σύννεφα» για νέα μέτρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά και τις δηλώσεις περί λάθους από στελέχη του ΔΝΤ, είναι αναγκασμένος να βρει νέο αφήγημα προσδοκίας για μην δει σύντομα τα ποσοστά εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του να καταρρέουν. 

Η τακτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα το Μαξίμου θα είναι σε δύο επίπεδα από τη μία η ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη ανάσες προσδοκίας προς τους πολίτες.

Έτσι, λοιπόν, θα έχουμε σκηνικό κλιμακούμενης πολιτικής έντασης με την κυβέρνηση να υψώνει τους τόνους και με τη ΝΔ να δίνει τον τόνο της σκληρής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα βλέμματα όλων είναι στην προσπάθεια που θα καταβάλλει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με τον κύκλο των συναντήσεων με τους υπουργούς του, από την προσεχή Τετάρτη, ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει να εργάζεται και να παράγει έργο η κυβέρνηση.
 
Ο πρωθυπουργός θα περιμένει να τελειώσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό.

Οι συναντήσεις που θα κάνει από την Τετάρτη με τις ηγεσίες των υπουργείων, που θα είναι δίωρες και θα ολοκληρωθούν το επόμενο Σάββατο, περισσότερο στάχτη θα ρίξει στα μάτια των υπουργών για να τους καθησυχάσει. Εξάλλου, ο ανασχηματισμός έχει αποφασιστεί και εάν μπορούσε ο πρωθυπουργός θα τον είχε κάνει, όχι χθες, αλλά προχθές.

Από τις πληροφορίες του newpost προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις που συμπίπτουν σε γενικές γραμμές στην ανάγκη για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Οι εισηγήσεις είναι πάνω-κάτω οι ίδιες: αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα και νομοθετικές πρωτοβουλίες θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα, όπως, π.χ. η ανανέωση της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο.
Ανεξάρτητα από τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Και αυτό είναι που φοβίζει περισσότερο τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση υπό την κοινωνική πίεση διαρρέει λύσεις σε προβλήματα, όπως η αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με προγράμματα πολλών δόσεων και ευκολίες πληρωμής. Όλα αυτά προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη των τροϊκανών και στην περίπτωση άρνησης , τότε το κλίμα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Από την άλλη, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των δημοσιών υπαλλήλων είναι «βόμβα» για τη συνοχή της κυβέρνησης καθώς ο Φώτης Κουβέλης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αποδεχτεί απολύσεις.

Η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, θεωρούν στο Μαξίμου, ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ξεσκονίσουν την καλή εικόνα που χάθηκε στη σκόνη των δηλώσεων για τον κατώτατο μισθό. Βέβαια στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες, όπως αυτό του ταξιδιού στο Κατάρ. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος 


Σχετικά Θέματα:

Οι «οντισιόν» των υπουργών στο Μαξίμου