Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης σχετικά με το ζήτημα της κατάργησης της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αναλυτικά:

Η πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ (Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής) για την κατάργηση του αγωνίσματος της ελληνορωμαϊκής πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχής γενομένης από τους Αγώνες του 2020, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις και τη δικαιολογημένη απογοήτευση, όχι μόνο των ανθρώπων του αθλήματος, αλλά και σύσσωμου του φίλαθλου κόσμου της χώρας μας.

Όμως είναι γεγονός ότι η απαράδεκτη αυτή πρόταση ξεφεύγει από τα στενά αθλητικά πλαίσια και συνιστά ευθεία προσβολή και απαξίωση του ίδιου του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, καθώς η ελληνορωμαϊκή πάλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και χαρακτηρίζεται από τον Πλάτωνα ως το «άθλημα των αθλημάτων».

Η επίκληση στο σκεπτικό της επίμαχης πρότασης του χαμηλού ύψους των χορηγιών και της μικρής τηλεθέασης της πάλης, αποτελεί ευθεία ομολογία για την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων και την υποβάθμιση αυτού του κορυφαίου αθλητικού θεσμού σε μια βιομηχανία κέρδους, που θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια. 

Αυτοί όμως που πρότειναν την κατάργηση της πάλης προφανώς παραγνωρίζουν ότι το αγώνισμα αυτό συμβολίζει την αδιάκοπη προσπάθεια του ανθρώπου και αποτελεί παραδοσιακά αναπόσπαστο τμήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που μαρτυρά η πληθώρα αρχαίων παραστάσεων στα αγγεία και τους αμφορείς, με τις εικόνες των αθλητών να αγωνίζονται στην παλαίστρα της Ολυμπίας για ένα κλαδί ελιάς. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πάλη αναφέρεται στη δεύτερη στροφή του ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων σε ποίηση του Κωστή Παλαμά, που από το 1958 επελέγη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως ο επίσημος ύμνος του Ολυμπιακού Κινήματος και από την Ολυμπιάδα της Ρώμης του 1960 ανακρούεται σε όλες ανεξαιρέτως τις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων.

Είναι αυτονόητο ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανατροπή της παραπάνω πρότασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΔΟΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο. 

Επειδή η πρόταση για την κατάργηση της ελληνορωμαϊκής πάλης συνιστά προκλητική έλλειψη σεβασμού στο αρχαίο ελληνικό ιδεώδες και οδηγεί στον αφελληνισμό των Αγώνων,

Επειδή ένα από το πιο ιστορικά και παραδοσιακά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό των χορηγιών και της τηλεθέασης,

Επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια μοναδική κληρονομιά των Ελλήνων, την οποία οφείλουμε να διαφυλάττουμε από κάθε απόπειρα στρέβλωσης και εμπορευματοποίησης,


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
 
Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να διατηρηθεί η ελληνορωμαϊκή πάλη στο πρόγραμμα των Αγώνων ;