Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου ζητώντας την απομάκρυνση του πεδίου βολής ΑσκούΠροφήτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης μετά τον σοβαρό τραυματισμό ενός 45χρονου από χειροβομβίδα.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Ο πρόσφατος σοβαρός τραυματισμός- ακρωτηριασμός κάτω άκρων- ενός 45χρονου μέσα στο πεδίο βολής Ασκού-Προφήτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, από χειροβομβίδα ή νάρκη επανέφερε στην επικαιρότητα το χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για την απομάκρυνση του συγκεκριμένου πεδίου βολής.

Να σημειωθεί πως από το 1985 που λειτουργεί στην περιοχή το, έξι χιλιάδων στρεμμάτων έκτασης, πεδίο βολής έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα, πολλά των οποίων ήταν και θανατηφόρα.

Ζήτημα που αναδεικνύει και την έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, παρά των όσων λέγονται εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου – όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για τα ληφθέντα μέτρα προστασίας των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κινδυνεύουν από τα άσκαστα και «αδέσποτα» βλήματα, που χάνοντας το στόχο πέφτουν ακόμη και μέσα στα χωράφια τους.

Επίσης η συνεχής χρήση του συγκεκριμένου πεδίου βολής δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής και από τις πυρκαγιές που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των εκεί ασκήσεων.
Γι’ αυτό και άλλωστε το Κόμμα μας, ικανοποιώντας το χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, έχει ζητήσει επανειλημμένα, ήδη από το 2001, την απομάκρυνση του πεδίου βολής.

Σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και το αρμόδιο Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να επιμένει και να αρκείται στην τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, περιπολιών και διανομή έντυπου υλικού. Πρακτικές που μόνο επικουρικά μπορούν να βοηθήσουν, καθώς όσο θα συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί το συγκριμένο πεδίο βολής που περικλείεται από χωριά του Δήμου Βόλβης και του Δήμου Λαγκαδά, μόνο τέτοια αποτελέσματα μπορούν να υπάρχουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

•    Να απομακρυνθεί άμεσα το πεδίο βολής από την περιοχή
•    Μέχρι να απομακρυνθεί το πεδίο βολής, ποια είναι εκείνα τα μέτρα που θα ληφθούν για να μην υπάρξουν άλλα θύματα για το συγκεκριμένο λόγο και οι κάτοικοι της περιοχής να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους;
•    Για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται (πυρκαγιές κλπ.) κατά το χρόνο διεξαγωγής των ασκήσεων;