«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση των πραγμάτων την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, για το λάθος του ΔΝΤ στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ειδικίτερα, ο κ. Ντράγκι κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα καθώς όπως υποστήριξε «το κλειδί για την επίλυση της κρίσης βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι «πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα ανταποκρίνεται με την επικαιροποίηση της οποίας έτυχε, ήδη τον Ιανουάριο».

Στην τοποθέτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ αφού αναφέρθηκε στις θέσεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ για το λάθος με πολλαπλασιαστή όσο και στην επιστολή του Όλι Ρεν που καλούσε να σταματήσει η συζήτηση, ρώτησε τον πρόεδρο του ΔΝΤ:

«Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ είναι το μοναδικό μέλος της Τρόικα, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί στη συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές, διαθέτει η ΕΚΤ, την τεχνογνωσία, ή την έχετε εκχωρήσει στο ΔΝΤ να απαντήσετε αν αυτές οι μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές είναι σωστές ή λάθος;»

Αναλυτικά η απάντηση του Μάριο Ντράγκι:

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Όλι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ στα όσα είπαν. Πολλές συζητήσεις έγιναν για κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να είχε αξιολογηθεί με απόλυτη βεβαιότητα, εκ προοιμίου. Και θα ήθελα να σας αναγνώσω το εξής παράθεμα, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι οι κυριότεροι λόγοι για την μεγαλύτερη ύφεση δεν βρίσκονται στους πολλαπλασιαστές αλλά στην φύση αυτού του προγράμματος και σε κάποιες καθυστερήσεις υλοποίησης του προγράμματος που περιόρισαν την αποτελεσματικότητα, και σε σχέση με το 15% του ΑΕΠ το 2009, υπήρξε απώλεια της αγοράς και υπήρξε μεγάλη ανάγκη δημοσιονομικών προσαρμογών. Σαν συνέπεια όλων αυτών μειώθηκε το πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής και παρατάθηκε το χρονικό πλαίσιο κατά δύο έτη. Οι πιστωτές διευκόλυναν την Ελλάδα, παρέχοντας αυτή τη διευκόλυνση.

Πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα ανταποκρίνεται με την επικαιροποίηση της οποίας έτυχε, ήδη τον Ιανουάριο. Νομίζω ότι αυτό απαντά πλήρως το ερώτημά σας. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να τα αναθεωρήσουμε όλα αυτά ακόμα και το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το κλειδί για την επίλυση της κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας και προσβλέπουμε στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα στην υλοποίησή του. Αυτό νομίζω εξαντλεί το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.

Υπήρξε μια έντονη και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και μεταξύ των οικονομολόγων και των στελεχών και στο ΔΝΤ, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ για να εξεταστεί πλήρως και εξαντλητικά το θέμα των πολλαπλασιαστών και να υπάρξει μια τελική συμφωνία. Γι’ αυτό το θέμα τώρα, σε αυτή την συζήτηση δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση των πραγμάτων την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας».