Με στόχο να δείξει η κυβέρνηση ότι δεν χάνει το βηματισμό της ενόψει και της άφιξης της τρόικας και μπροστά σε τεράστια ανοικτά κοινωνικά ζητήματα, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης κάθισαν γύρω από το τραπέζι στην αίθουσα συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου και πήραν αποφάσεις για μέτρα που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή.
Νούμερο ένα ζήτημα η ανεργία, για την οποία οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν σε δράσεις που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία. Για το λόγο αυτό παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας που ενημέρωσαν αναλυτικά τους αρχηγούς για τα υπό κατάρτιση νομοσχέδια.

Μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση του εφιάλτη της ανεργίας είναι:

- Προγράμματα απασχόλησης που θα αφορούν 700.000 ανέργους, όταν σήμερα όλα τα αντίστοιχα προγράμματα καλύπτουν περίπου 150.000 ενδιαφερόμενους. Αυτό αναμένεται να γίνει με μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

- Επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους.

- Στοχευμένη παρέμβαση που θα αφορά τις οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο. Αυτές σήμερα υπολογίζονται σε 400.000 οικογένειες.

- Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών από τους πόρους των υδρογονανθράκων.

Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν να πέσει άμεσα ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Έτσι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθεί μια προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες ώστε να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τους χρηματοδοτικούς θεσμούς του Υπουργείου Ανάπτυξης για νέους επιχειρηματίες, για μικρομεσαίες και για εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης τέθηκαν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα έργα (οδικοί άξονες κλπ), το ζήτημα των ναυπηγείων κ.α.
Ειδικά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί προαπαιτούμενο το οποίο θα λάβει υπόψη της η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, αναμένονται εξελίξεις που αφορούν τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η δέσμη αποφάσεων της κυβέρνησης για τους αγρότες όπως είναι:

- Συνταξιοδοτικά μέτρα που αφορούν στην ένταξη της συνταξιοδότησης όλων εκείνων που έχουν βρεθεί στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο κι έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949.

- Πρόσθετα μέτρα για το αγροτικό πετρέλαιο κίνησης.

- Ρύθμιση για τον ΦΠΑ εφοδίων.

Συζήτηση έγινε και για τη συρρίκνωση των δομών του κράτους, με τους πολιτικούς αρχηγούς να απορρίπτουν κατηγορηματικά στις δηλώσεις τους τα περί απολύσεων. Η απόφαση που πήραν οι τρεις αρχηγοί είναι ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών και των προσώπων των υπουργείων και στη συνέχεια να εφαρμοστεί ο θεσμός της κινητικότητας στο προσωπικό, ώστε να περιοριστούν οι περιπτώσεις διαθεσιμότητας στο ελάχιστο, εκτός βεβαίως από τους υπαλλήλους που υπήρξαν επίορκοι και οι οποίοι θα απομακρυνθούν.  

Στις δηλώσεις πάντως αποτυπώθηκε η αγωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να δείξουν ότι τα κόμματά τους δικαιολογούν την ύπαρξή τους στο κοινοβουλευτικό τόξο, όχι ως απλοί υποστηρικτές μιας κεντρικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά ως συνδιαμορφωτές αυτής με αυτόνομο ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπροστά στις κάμερες, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, χρησιμοποίησε τρεις φορές τη φράση «αυτό ήταν μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση», ενώ στις προτάσεις του για άνεργους και αγρότες αναφέρθηκε και ο Φώτης Κουβέλης.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι μέσα σε λίγες ώρες, στο γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που έχει συμβολικό χαρακτήρα για το θέμα της κυβερνητικής συνοχής.  

Πάνος Ρασσιάς

Σχετικά Θέματα:

Δράσεις για ανάπτυξη, ρευστότητα και ανεργία αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί