Με μια στρατηγική κίνηση ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το θέμα των ελληνικών υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, ζήτημα της Ευρώπης. Λίγες ημέρες μετά τους πανηγυρισμούς του τουρκικού Τύπου για οπισθοχώρηση της χώρας μας, λόγω των τουρκικών αντιδράσεων και δυο εβδομάδες πριν επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, ο έλληνας πρωθυπουργός έβαλε την Ευρώπη στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων με τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας Γαλλίας για το ενεργειακό να αφορούν πλέον «ευρωπαϊκά» κοιτάσματα.
Ο κ. Σαμαράς κάνοντας ένα βήμα μπροστά μίλησε ενεργειακά αποθέματα «που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανεξαρτησία-τροφοδοσία της Ευρώπης από τις δικές πλουτοπαραγωγικές πηγές», έχοντας δίπλα του τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες δήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να συνεκμεταλλευθεί  τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μαζί με την Ελλάδα.

Όπως είναι προφανές προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί από δω και πέρα η στρατηγική της κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας ισχυρές συμμαχίες στη διεθνή σκακιέρα του ενεργειακού. Μάλιστα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δήλωνε στο newpost πως αν επαληθευτούν οι μετρήσεις από τις έρευνες που έχουν γίνει για τα ελληνικά κοιτάσματα, αυτά θα είναι τα μεγαλύτερα διαθέσιμα στην Ευρώπη, καθώς η Νορβηγία που είναι η πρώτη δύναμη στη Γηραιά Ήπειρο, δεν ανήκει στην Ε.Ε., ενώ τα αποθέματα της Μεγάλης Βρετανίας σταδιακά εξαντλούνται.

Σημαντικό ρόλο στο ζήτημα αυτό θα έχει και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας, καθώς ο «δανεισμός» των δύο φρεγατών τύπου FREMM στη χώρα μας από τη γαλλική πλευρά, συνδέεται άμεσα με το θέμα της ασφάλειας στο Αιγαίο που έχει να κάνει με τους υδρογονανθρακες.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν την ικανοποίησή τους και για τη στάση της Γαλλίας απέναντι στην Ελλάδα συνολικά. Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συνομιλίες των δύο πλευρών, έλεγε χαρακτηριστικά στο newpost πως «η στήριξη της Γαλλίας φάνηκε με όλους τους τρόπους.

Μας είχε στηρίξει μέχρι τώρα για την παραμονή μας στην ευρωζώνη και για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας με την εκταμίευση της δόσης, μας στηρίζει από δω και πέρα 100% για να πετύχουμε στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη».

Όπως φάνηκε στις συνομιλίες, σημείωνε η ίδια πηγή, «Ελλάδα και Γαλλία συμπίπτουν και στις αρχές και στα συμφέροντα. Στις αρχές, γιατί και οι δύο επιθυμούν μια Ευρώπη της ανταγωνιστικότητας, με κοινωνικό όμως πρόσωπο και στα συμφέροντα, γιατί και οι δύο είναι χώρες μεσογειακές, με την Γαλλία να αποτελεί μια ηγετική δύναμη στην Ευρώπη και την Ελλάδα να έχει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή».

Το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς εστιάστηκε στα θέματα της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών, της διαχείρισης υδάτινων πόρων, της άμυνας, του εμπορίου και του τουρισμού, ενώ θα μεταφέρει και τεχνογνωσία που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, την τοπική αυτοδιοίκηση και την υγεία.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και για τις δύο χώρες το επιχειρηματικό συμβούλιο που θεσπίστηκε μεταξύ των Συνδέσμων Βιομηχανιών Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς θα διευκολύνει τους γαλλικούς Ομίλους να επενδύσουν στην χώρας μας, αλλά και τους Έλληνες επιχειρηματίες να εξάγουν και να προχωρήσουν σε projects στη Γαλλία.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να μιλήσει σε ανοικτό ακροατήριο περίπου 120 επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες για τα ζητήματα της επιχειρηματικής συνεργασίας. Το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς αφορά το 17% της ΔΕΗ που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση προς αποκρατικοποίηση, όπως και για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ για τις οποίες αναμένονται εξελίξεις μέσα στον Απρίλιο. Επίσης οι γαλλικοί κολοσσοί ενδιαφέρονται για επενδύσεις στις μεταφορές και στις υποδομές (αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμιο Καστελίου και ΕΡΓΟΣΕ), αλλά και για τις εταιρίες ύδρευσης, όπου για παράδειγμα η γαλλική Suez ελέγχει ήδη ποσοστό της ΕΥΑΘ. 

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσουν άμεσα, όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια και για αυτό στο επόμενο διάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα μεταβεί στο Παρίσι για ένα “follow up” της επίσκεψης δίνοντας έμφαση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και στη συμφωνία το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να συμμετέχει στο ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας στη χώρα μας. 

Πάνος Ρασσιάς 


Σχετικά Θέματα:

Επιστρέφουν οι Καταριανοί μετά την επίσκεψη Σαμαρά
TAGS