Αναθερμάνθηκε συνολικά το ενδιαφέρον των Καταριανών για επενδύσεις στην Ελλάδα και στο προσκήνιο ήρθε ξανά και η πώληση του νησιού του Ιονίου, Οξειά, στον Εμίρη του Κατάρ.
Η αγοροπωλησία είχε «κολλήσει» στο δασαρχείο, αφού μέρος των 5.000 στρεμμάτων από την συνολική έκταση του νησιού ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική και ως εκ τούτου υπήρχε πρόβλημα με την ανοικοδόμηση.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Ιθάκης είχε δηλώσει πως σε επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους του Εμίρη του είχαν πει: «Μείνετε να κοιτάζετε τα πουρνάρια να μεγαλώνουν και να τρώτε τους καρπούς τους...».

Τις τελευταίες μέρες όμως το ενδιαφέρον του Εμίρη αναθερμάνθηκε. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη το κλίμα άλλαξε μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Κατάρ και οι Άραβες συνεχίζουν να ενδιαφέρονται και για το νησί Οξειά στο Ιόνιο.

Ο κ. Μηταράκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε σχετικά: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού έχει αλλάξει το κλίμα με το Κατάρ. Δουλεύουμε πλέον μεθοδικά σε τρεις πυλώνες, και στο θέμα της δημιουργίας του fund, σας θυμίζω ότι υπογράφτηκε σχετικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ. Δεύτερον, σε έργα του ιδιωτικού τομέα τα οποία θα στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και τρίτον, στις ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφορικά με το θέμα που αναφέρατε στο Ιόνιο, προχωράμε κανονικά στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης για τη μεταβίβαση της νήσου στον επενδυτή που θέλει να αγοράσει το νησί».

Εκτός από τη... μυστική επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Ντόχα μία εβδομάδα πριν από το επίσημο πρωθυπουργικό ταξίδι στο εμιράτο, ο κ. Μηταράκης βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους εκεί αξιωματούχους για να άρουν τις αντιρρήσεις και να επιστρέψουν στον διαγωνισμό.

Για να αλλάξει το κλίμα αλλά και να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ο Αντώνης Σαμαράς έχει χρίσει τον υφυπουργό του “εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις συνομιλίες με το Κατάρ”.

Όπως όλα δείχνουν τα εμπόδια ξεπεράστηκαν καθώς υπάρχει ήδη πρόβλεψη για ηπια οικιστική ανάπτυξη σε δασικές περιοχές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι Άραβες δεν προκειται να προχωρήσουν σε ανακοιδόμηση μεγαλύτερη των 20 από τα συνολικά 5.000 στρέμματα.

Άρτεμις Παραδείσου