Παράταση έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής η Προανακριτική Επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αφού στις 25 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία που της έχει δοθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών της.
Τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον όλος ο Μάρτιος για την ολοκλήρωση της έρευνας, παρά το γεγονός ότι -όπως τόνιζαν- από την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογιών Ερευνών επί του USB, στοιχειοθετείται το αδίκημα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών.

Το μείζον τώρα είναι να αποκαλυφθεί το κίνητρο της αλλοίωσης, προκειμένου η επιτροπή – όπως έλεγαν χαρακτηριστικά – να μην καταλήξει σε ένα φιάσκο πλημμελήματος.

Οι ίδιοι βουλευτές, σημείωναν ότι πλέον είναι επιτακτικό να έρθουν άμεσα ενώπιον της επιτροπής οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο περιφερειακός Διευθυντής του ΣΔΟΕ Νίκος Παναγιωτόπουλος που έχει αναλάβει την έρευνα επί των 2.062 ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα, μετά από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

«Δεν υπήρχε πολιτική βούλησης για την σύλληψη της φοροδιαφυγής»

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης κατέθεσε ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Αθανασίου, ο οποίος κατήγγειλε έλλειψη πολιτικής βούλησης σύλληψης του μεγάλου αδήλωτου πλούτου.

Στην εισαγωγική του κατάθεση (σ.σ. ο κ. Αθανασίου θα απαντήσει αύριο στις ερωτήσεις των βουλευτών) ο μάρτυρας φέρεται να περιέγραψε ότι δεν υπήρχε βούληση και προθυμία για την σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Αθανασίου κλήθηκε ως μάρτυρας στην Επιτροπή γιατί συμμετείχε στην επιχειρησιακή μονάδα του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο του μεγάλου πλούτου.

Όπως φέρεται να κατέθεσε απόψε στην επιτροπή, η έλλειψη βούλησης ήταν τέτοια που κάποια στιγμή τέθηκε επικεφαλής των διασταυρώσεων πρόσωπο που βρέθηκε να μην μπορεί να δικαιολογήσει μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποστήριξε ότι είχε στείλει αναφορές στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου για την ύπαρξη της λίστας Φαλσιανί αλλά όπως φέρεται να είπε οι αναφορές του αγνοήθηκαν.

Η κατάθεση του κ. Αθανασίου θα συνεχιστεί αύριο το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Πέμπτης στην προανακριτική επιτροπή θα προσέλθουν συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκειμένου να απαντήσουν, με διαδικασίες εξπρές, αν τους είχε δοθεί για φύλαξη το επίμαχο CD.


«Στοχευμένο το άνοιγμα 58 αρχείων» από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Παράλληλα, μόνο στα «τυφλά» δεν έγινε το άνοιγμα των 58 αρχείων της λίστας Λαγκάρντ από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τα περισσότερα εκ των οποίων φέρεται να ανοίχτηκαν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2009, λίγες μόνο ώρες αφού είχε γίνει η παράδοση στο Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Όπως μετέδωσε το skai.gr πληροφορίες από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής αναφέρουν πως «τα αρχεία που ανοίχτηκαν δεν ήταν στα τυφλά» και μετά από σύγκριση μεταξύ τους η αναζήτηση έγινε με συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν τα ονόματα «George Papandreou», «Papakonstantinou» και «Oikonomou». 

Μάλιστα, τη δυνατότητα που υπάρχει για αναζήτηση στη λίστα Λαγκάρντ με βάση λέξεις – κλειδιά φέρεται να επιβεβαίωσαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που συνέταξαν την πραγματογνωμοσύνη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους κατάθεσης στην Προκαταρκτική Επιτροπή.