Αίσθηση προκαλεί η ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ενός επικοινωνιακού και εξωστρεφούς πολιτικού που ακολουθείται,όμως, από πολλές «σκιές» του παρελθόντος.
Ο Μπόικο Μετόντιεφ Μπορίσοφ γεννήθηκε πριν από 53 χρόνια στη Μπάνκια, λίγο έξω από τη Σόφια. Πρώην πυροσβέστης, μπόντιγκαρντ και καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία της βουλγαρικής πρωτεύουσας ήταν μερικές από τις ιδιότητές του. Το 2001 ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, από την οποία παραιτήθηκε το 2005 εξαιτίας αντιπαραθέσεων με τον σοσιαλιστή υπουργό. Την ίδια χρονιά εξελέγη δήμαρχος της Σόφιας.

Το 2006 προχώρησε στην ίδρυση του κεντροδεξιού κόμματος GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» - «Grazhdani za evropeisko razvitie na Bulgariya») με στόχο να αντιμετωπίσει την «διεφθαρμένη και αποτυχημένη πολιτική ελίτ». Παράλληλα έθεσε ως στόχο -μαντέψτε- την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη της χώρας.

Το 2009 εξελέγη πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας, έχοντας όμως ασθενή κοινοβουλευτική δύναμη.

Σημειώνεται ότι ηγήθηκε προσωπικά αστυνομικών επιχειρήσεων κατά εγκληματικών οργανώσεων και διακινητών ναρκωτικών, αφού θεωρούσε ότι υπήρχε παντελής αποτυχία στην πάταξη του εγκλήματος. «Τους πιάνουμε και τους αφήνουν ελεύθερους» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Κέρδισε την εμπιστοσύνη πολλών Βουλγάρων εξαιτίας του «σκληρού» στυλ του και της λαϊκής και απλής γλώσσας που χρησιμοποιεί, ενώ ένα από τα κύρια πολιτικά χαρακτηριστικά το Μπορίσοφ είναι ότι σπάνια κατηγορεί τους προκατόχους του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρατσούκλι του είναι «Μπάτμαν», από τον γνωστό ήρωα, εξαιτίας του ζήλου του για την ανάληψη δράσης, με τη μαύρη ζώνη που κατέχει στο καράτε, αλλά και το ότι παίζει ποδόσφαιρο και τένις να το αποδεικνύουν και εμπράκτως.

Οι σκοτεινές διασυνδέσεις

Το παρελθόν του Μπόικο Μπορίσοφ, πάντως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ξεκάθαρο αφού πολλοί τον κατηγορούν για διασυνδέσεις με τη μαφία της Βουλγαρίας, που σημειώνεται ότι αποτελεί το πλέον διαφθαρμένο κράτος στην Ευρώπη.

Πριν από μερικές μέρες το Balkanleaks, μία ιστοσελίδα «διαρροών» που έχει δημιουργηθεί από βούλγαρους δημοσιογράφους, δημοσιοποίησε μία σειρά μυστικών εγγράφων από τα αρχεία της αστυνομίας που παρουσιάζουν τον Μπορίσοφ ως πιθανό πληροφοριοδότη εναντίον των φερόμενων ως συνεργατώ του στη μαφία της χώρας.

Το αρχείο του 1997 αναφέρεται στον βούλγαρο πρωθυπουργό με το κωδικό όνομα «Βούδας» κάνοντας λόγο για «εγκληματικό παρελθόν» και διασυνδέσεις «με ανθρώπους και επιχειρήσεις που συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες». Παράλληλα και σε αμερικανικό τηλεγράφημα που δημοσίευσε ο ιστότοπος Wikileaks αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για σχέσεις του Μπορίσοφ με σημαντικά μέλη της μαφίας.

Τα τελευταία γεγονότα στη Βουλγαρία, που ξεχείλισε από λαϊκή οργή εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας, που δεν επιτρέπει στους πολίτες της κυριολεκτικά να «σηκώσουν κεφάλι», απέδειξαν ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες ενός ακόμη πρωθυπουργού έπεσαν στο κενό. Ένας πρώην πυροσβέστης άναψε τελικά νέες «φωτιές».


Βαγγέλης Βιτζηλαίος

(Με πληροφορίες από Reuters/Νovinite)