Στην αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να εγκαταλείψουμε πρακτικές που χαρακτήριζαν το παλαιό πολιτικό καθεστώς, αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde».

Στο άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα με τίτλο «Ελλάδα: Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωρά», ο κ. Μανιτάκης αφού σημείωσε τις θυσίες του ελληνικού λαού με «δρακόντεια μέτρα λιτότητας» και ένα «πρόγραμμα σταθεροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο», υπογράμμισε πως σε διάστημα πέντε μηνών, υλοποιήθηκαν εκθέσεις αξιολόγησης για τις διοικητικές δομές 15 υπουργείων από επιτροπές που συγκροτούνται εξολοκλήρου από έλληνες υπαλλήλους της διοίκησης.

«Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί στην κεντρική διοίκηση θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση των διοικητικών δομών κατά 38%, δημοσιονομικό όφελος κατά μέσο όρο 12%, ενώ η υιοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της διοίκησης με λιγότερο προσωπικό», πρόσθεσε.

Μάλιστα ανέφερε πως ο κύριος στρατηγικός στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης σε συνέχεια της αξιολόγησης των δομών, έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη και σημείωσε πως ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνέπεια ενός μακροοικονομικού υπολογισμού των αναγκών χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους.

Επίσης, ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στην τεχνική συνδρομή της Task Force και της Γαλλίας, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μακρόχρονη προσπάθεια. «Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα πάντα σε μερικούς μήνες. Ο δρόμος είναι δύσκολος γιατί προσκρούει σε πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, αλλά σε βάθος χρόνου θα τον διανύσουμε με επιτυχία», τόνισε.