Πολιτικό «ρεσάλτο» στις γαλλικές φρεγάτες ετοιμάζονται να κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού σύμφωνα με πληροφορίες το ενοίκιο που θα πληρώνει το ελληνικό κράτος στην γαλλική κυβέρνηση είναι τρία εκατομμύρια ευρώ το μήνα.
Το ποσό αυτό είναι μυθικό αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα  η χώρα και οι τομείς οι οποίοι έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη. Υγεία, παιδεία, πρόνοια...

Οι πληροφορίες που έφτασαν στην Κουμουνδούρου λένε ότι  μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να ισχυρίζεται ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία δεν έχει υπογραφή ακόμα- και ότι όλα είναι στον αέρα-  ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian θα επισκεφτεί  την Αθήνα πάντως στις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να  οριστικοποιήσει το πρόγραμμα της ενοικίασης των δυο φρεγατών αντί τριών εκατομμυρίων ευρώ το μήνα.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση διαμόρφωνε εδώ και καιρό το κλίμα αφού ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του είχε πει ότι «ο Αντ. Σαμαράς στις επαφές που θα έχει με τους ηγέτες μεγάλων χωρών θα συζητήσει και θέματα εξοπλισμών ενώ είχε περιγράψει και τι χρειάζεται η Ελλάδα για να υποστηρίξει την ΑΟΖ».

Η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πάντως εξ αρχής αρνητική για το όλο εγχείρημα.

Μάλιστα ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας σε ανακοίνωση του επισημαίνει τις επιφυλάξεις του κόμματος του.

«Κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο, οι Αρχηγοί και των τριών όπλων είχαν δηλώσει ρητά ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται νέους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά. Τι άλλαξε από τότε; Υπάρχουν εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τη προμήθεια με όποιον τρόπο νέων όπλων και συγκεκριμένα αυτών των όπλων;  

Χρειάζεται να γίνει γνωστό ότι ακόμα και δωρεάν παραχώρηση δεν είναι ανέξοδη, αλλά συνεπάγεται δαπάνες για τη χρήση, συντήρηση και πιθανή αναβάθμιση αυτών των όπλων.

Επομένως, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γαλλική, αυξάνει και δεν μειώνει τις δαπάνες για εξοπλισμούς.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δικαιολογεί τις μειώσεις των μισθών όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις με τις ανάγκες δημοσιονομικής εξυγίανσης.  

Η τρικομματική κυβέρνηση, στο Μεσοπρόθεσμο του Νοεμβρίου 2012 είχε εξαγγείλει την εξοικονόμηση 292 εκατ. € από την ακύρωση νέων συμβάσεων εξοπλιστικών προμηθειών.

Στην επικαιροποίηση αυτού του προγράμματος, τέσσερις μήνες μετά, οι ακυρώσεις ανέρχονται σε μόλις 124 εκατ. €, δηλαδή σε μόλις τέσσερις μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση αυτών των δαπανών κατά 168 εκατ. €, παρά τη ρητή διαβεβαίωση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων ότι νέοι εξοπλισμοί δεν χρειάζονται.  

Παναγιώτης Βασιλάκης