Τέλος Φεβρουαρίου έρχεται η δόση του Φεβρουαρίου των 2,8 δισ. στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, όπως αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το EuroWorking Group που θα εξετάσει το ελληνικό πρόγραμμα.
Μετά και την ψήφιση του επικαιροποιημένου Μεσοπροθέσμου Προγράμματος από την Βουλή, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η απόφαση του Euro Working Group για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να είναι θετική.

Σύμφωνα με το protothema.gr, όπως φαίνεται να τροποποιείται η διαδικασία για την χορήγηση των επομένων δόσεων, καθώς η δόση του Μαρτίου των 2,8δισ. ευρώ ενδέχεται να εκταμιευθεί μαζί με τη δόση του Απριλίου 6 δισ. ευρώ, με την νέα αξιολόγηση των ελεγκτών που καταφτάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Αυτό σημαίνει ότι αν και η δόση του Μαρτίου έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο  από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, η καταβολή της θα εξαρτηθεί και πάλι από την έκθεση της Τρόικα, που θα πρέπει να ετοιμαστεί έως τέλος Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και το νέο καθεστώς φορολογίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ που έρχονται στην Αθήνα στα τέλη της εβδομάδας.


Η έλευση της τρόικας στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα διενεργήσουν τα τεχνικά κλιμάκια. Εάν όλα εξελιχτούν βάσει των όσων προβλέπει το Μνημόνιο, τότε οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου, διαφορετικά θα έρθουν αργότερα και όταν θα έχουν να συζητήσουν επί συγκεκριμένων ζητημάτων με την κυβέρνηση.

Η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθηνά έχει ιδιαίτερη σημασία για τα ταμειακά διαθέσιμα καθώς η προβλεπόμενη από τις αποφάσεις του Eurogoup εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ συνδέεται πλέον με την αξιολόγησή τους.