«Ο έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, η "σιδερένια" δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, θωρακίζουν ακόμα πιο πολύ τη βάρβαρη αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική και ισχυροποιούν τη διακρατική δικτατορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που είναι η Ε.Ε.».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την επικύρωση του ελέγχου των κρατικών προϋπολογισμών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το Ευρωκοινοβούλιο, όπως κάνει πάντα, επικύρωσε να ελέγχονται και να εγκρίνονται οι αντιλαϊκοί προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποσιωπούν ότι στο πλαίσιο της "Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης" η μη επίτευξη των στόχων και των μέτρων που περιέχονται στους προϋπολογισμούς επιφέρει πρόσθετες οικονομικές και πολιτικές ποινές σε βάρος των λαών. Και αυτή η εξέλιξη έρχεται να αποδείξει ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ένα χρήσιμο όργανο για τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους και τα επιτελεία της ΕΕ, ώστε να καλύπτουν τις αντιδραστικές αποφάσεις τους με ένα πέπλο δημοκρατικής επίφασης» επισημαίνει ο Περισσός.

«Συνολικά οι εξελίξεις στην Ε.Ε., ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύει το επικίνδυνο ψέμα ότι η Ε.Ε. μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών, με αλλαγή του συσχετισμού της δύναμης στα όργανά της. Ισχυρό εμπόδιο στη βάναυση επίθεση διαρκείας που έχει εξαπολύσει στους εργαζόμενους η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις της μπορεί να ορθώσει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, που θα αλλάξει τους συσχετισμούς μέσα στους ίδιους του λαούς, με στόχο τη ρήξη και την αποδέσμευση από αυτή τη λυκοσυμμαχία και την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία» καταλήγει η ανακοίνωση.