Την Δευτέρα έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να ελέγξουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά, έχει πάρει «φωτιά». Κάθε φορά το ίδιο σκηνικό. Από την μία πλευρά έντονη σεναριολογία για την εκταμίευση ή μη της δόσης και από την άλλη, η κυβέρνηση να τρέχει κυριολεκτικά να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες έχουν απομείνει.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν κρύβει την δυσαρέσκειά του από το έργο των υπουργών του, καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί εντατικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων, δίνοντας ρητή εντολή να επιταχυνθούν οι αναγκαίες δράσεις και να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία και έδωσε σαφή εντολή να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις. Ο τομέας αυτός, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους τροϊκάνούς καθώς εμφανίζει τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Επίσης, σήμερα ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Επί τάπητος τέθηκαν θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός του υπουργείου Ναυτιλίας, το πολυνομοσχέδιο που εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τα λιμάνια, τις επενδύσεις, τη νησιωτική πολιτική, τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τη ναυτική εργασία. Ο κ. Σαμαράς έδωσε σαφείς οδηγίες στον υπουργό Ναυτιλίας να προωθήσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η καταπολέμηση της ανεργίας, αποτελεί τον άλλο μεγάλο «πονοκέφαλο» της κυβέρνησης. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητούνται μεταξύ άλλων δράσεις για ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και για την υγειονομική κάλυψη των ανέργων.

Οι γκρίζες ζώνες...

Πέραν των αποκρατικοποιήσεων βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση είναι η αναδιάρθρωση του Δημόσιου τομέα. Η τρόικα πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση αντιπροτείνει την μετακίνηση υπαλλήλων. Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Η άλλη «γκρίζα ζώνη» είναι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι σε ιστορικά χαμηλά, την ώρα που η οικονομία της χώρας δοκιμάζεται. Η δυσάρεσκεια τόσο των ευρωπαίων δανειστών όσο και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά είναι έκδηλη και αποτυπώθηκε και από την κίνηση του να ορίσει υφυπουργό ΕΣΠΑ.

Ο τομέας των εσόδων αποτελεί επίσης, «αγκάθι» για την ελληνική κυβέρνηση. Κάθε μήνα και μία νέα απόκλιση. Οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και το οικονομικό επιτελείο αναζητά νέες λύσεις για την αύξηση των εσόδων, καθώς η επιβολή νέων μέτρων -όπως προβλέπεται στο μνημόνιο για κάθε απόκλιση- θα προκαλούσε κοινωνική έκρηξη.

Σήμερα η απόφαση για τη δόση από το EuroWorking Group

Το ελληνικό πρόγραμμα θα εξετάσει σήμερα η ομάδα εργασιας του Eurogroup προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» σε πρώτη φάση, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μετά και την ψήφιση του επικαιροποιημένου Μεσοπροθέσμου Προγράμματος από την Βουλή, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η απόφαση του Euro Working Group για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να είναι θετική.

Ωστόσο τα σενάρια έχουν «φουντώσει» και πάλι με το επικρατέστερο αυτών να αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μαζί με τη δόση του Απριλίου 6 δισ. ευρώ.

Όπως και να έχει η εκταμίευση της δόσης θα εξαρτηθεί και πάλι από την έκθεση της τρόικας, η οποία θα πρέπει να ετοιμαστεί έως τέλος Μαρτίου. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι τα πράγματα θα κυλίσουν ομαλά, καθώς οι πολίτες είναι σίγουρο πως δεν μπορούν να σηκώσουν για μια ακόμη φορά στις πλάτες τους ένα νέο πακέτο μέτρων.

Αγγελική Κιλιντζόγλου