Την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης με αφορμή την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τις επακόλουθες κινητοποιήσεις του λαού σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, συγκρίνοντας την μάλιστα με την ελληνική περίπτωση.
«Χθες παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό το βάρος των κινητοποιήσεων του Βουλγαρικού λαού σε όλες τις πόλεις της χώρας με αφορμή την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 140%. Η αύξηση οφείλεται σε «συντονισμένη» απόφαση των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας, δύο τσέχικων και μιας αυστριακής, που έχουν «αγοράσει» τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της γειτονικής μας χώρας - από τις φτωχότερες ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, αλλά «πλεονασματικής» και με χρέος ίσο μόλις με το 16% του ΑΕΠ της, χάρη στη μεγάλη επιτυχία της «δημοσιονομικής προσαρμογής» της, όπως διαφήμιζε παντού ο μέχρι χθες Πρωθυπουργός της. Και να σκεφτεί κανείς ότι κι εκεί, όπως και εδώ, υποστήριζαν ότι η αντικατάσταση της μιας δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού από περισσότερες ιδιωτικές θ’ αύξανε τον «ανταγωνισμό» και θα μείωνε την τιμή του ρεύματος… » αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η διαδικασία αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου η δημόσια επιχείρηση να γίνει «ελκυστικότερη» για λεηλασία στους υποψήφιους «επενδυτές», ξεκινά στο στάδιο της προετοιμασίας για την ιδιωτικοποίηση της, όπως συμβαίνει με τη ΔΕΗ και τις αποφάσεις της ΡΑΕ για συνεχόμενες αβάστακτες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος φέτος – όταν σε 30.000 νοικοκυριά κόβουν κάθε μήνα το ρεύμα».

Επίσης, προσθέτει πως η περίπτωση της Βουλγαρίας είναι το δεύτερο «κρούσμα» που «σκάει» μέσα σ’ ένα μήνα. Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Σλοβάκου Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο (συνέντευξη στην αυστριακή Der Standard, 21.1.2013), που αναφερόμενος διεξοδικά στην κατάσταση της σλοβακικής οικονομίας, επεσήμανε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις, προπαντός αυτές που έγιναν μεταξύ 1998 και 2006, με την πώληση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας της χώρας του. Σύμφωνα με τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό, σήμερα η Σλοβακία δεν ελέγχει ούτε τον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η χώρα να μη μπορεί να μπει σε έναν δρόμο ανάπτυξης, ενώ «οι επενδυτές κερδίζουν αμύθητα ποσά».

«Αν υλοποιηθεί η σημερινή πολιτική, το παρόν της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας θα συνιστά το δικό μας μέλλον. 
Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ν’ αποτρέψει σήμερα το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει αποφασιστικά κάθε λαϊκή πρωτοβουλία και κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι προτιμότερο να προλάβουμε σήμερα εξελίξεις που θα καθιστούν αδιέξοδο όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον, παρά να επιχειρεί αύριο μια κυβέρνηση αποδεσμευμένη από τα Μνημόνια, την αναστροφή της ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος και γενικότερα του τομέα της ενέργειας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.