Στη Βουλή κατατέθηκε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις».

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ως προς τις στρατηγικές επενδύσεις, προβλέπονται ρυθμίσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης.

Στο νομοσχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπεται η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, που αναλαμβάνει την ευθύνη των αδειοδοτήσεων, η θεσμοθέτηση των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για τη ρύθμιση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων και η διευκόλυνση παροχής αδειών παραμονής σε επενδυτές.

Για τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι ρυθμίσεις που αφορούν τον Αναπτυξιακό νόμο στοχεύουν στην άμεση αύξηση της ρευστότητας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την παροχή προκαταβολών έως το 100% της επιχορήγησης, την ενίσχυση των επιχορηγήσεων, το δικαίωμα του επενδυτή να ελέγχεται η επένδυση του από πιστοποιημένους εξωτερικούς φορείς και τη δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης.

Επίσης, προβλέπται η δημιουργία της εταιρείας ειδικού σκοπού «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», με διάρκεια ζωής 99 έτη και με σκοπό «τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου».

Επιπλέον υπάρχουν ρυθμίσεις για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων.

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε εδώ το Σχέδιο Νόμου

Διαβάστε εδώ την παρουσίαση