Εκτενή αναφορά κάνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal στο σχέδιο για την επένδυση στα ορυχεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» στα σχέδια της Eldorado Gold Corp. που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για λόγο για επένδυση 230 εκατ. ευρώ που αναμένει την έγκριση εδώ και μήνες και προβλέπει συγκρότημα ορυχείων χρυσού -και όχι μόνο- που ζητήθηκαν από την καναδική εταιρεία, η οποία σκοπεύει να επενδύσει άλλο ένα δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη τετραετία.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής την περασμένη Κυριακή, ενώ επισημαίνει τις αντιδράσεις δεκαετιών από τους κατοίκους.

Για να καθησυχάσει τους επενδυτές η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και να δώσει το «πράσινο φως» στη συνέχεια του project.

«Αυτός ο τρόπος δράσης δεν μπορεί να γίνει ανεκτός. Η Ελλάδα είναι μία μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα και θα προσταυεύσουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις στη χώρα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς. «Πρόκειται για μία επένδυση που θέλουμε πολύ και όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες» πρόσθεσε.

Η WSJ προσθέτει ότι τα τέσσερα σχέδια της Eldorado θα ανοίξουν 2.000 θέσεις εργασίας, αφού η εταιρεία σκοπεύει να μετατρέψει την Ελλάδα στη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη, με εξαγωγές 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Από την πλευρά του, ο ο εκτελεστικός διευθυντής της καναδικής ετταιρείας Πολ Ράιτ, χαρακτήρισε την επίθεση στις Σκουριές ως «πράξη τρομοκρατίας» επισημαίνοντας ότι «δεν πηγαίνουμε σε χώρες όπου υπάρχει τρομοκρατία. ήρθαμε για να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, κάτι που έγινε».


Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος


Σχετικό θέμα:
Επίσπευση των αποφάσεων για τις επενδύσεις ζήτησε ο Σαμαράς από τον πρόεδρο του ΣτΕ