Στην κίνηση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αλλά και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπανκ Κι μουν.

Αναφερόμενος στη ρηματική διαδιακοίνωση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου «να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας».

Όπως υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος, «η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές - χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον - θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εξάλλου και στη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μία «πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση» λέγοντας ότι ενημέρωσε τον Μπαν Κι μουν «για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις θέσεις της Ελλάδας», για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «τόνισε την ισχυρή βούληση της χώρας μας να υπάρξει πρόοδος στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Νίμιτς, την εντολή του οποίου η Ελλάδα στηρίζει πλήρως».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η «Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, σε αυτό το πλαίσιο, όπως πχ η πρότασή για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης με τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να έχουμε δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «ο Κυπριακός λαός, την Κυριακή, θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του. Αυτή η ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις. Μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις της και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων».


Σχετικό θέμα:  

Η Ελλάδα έκανε την πρώτη κίνηση στη «σκακιέρα» του Αιγαίου