Τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για τη Χρυσή Αυγή, τη ρατσιστική, κοινωνική και πολιτική βία επανέλαβε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας με ομιλία του την ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνεργασία με τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Η Ελλάδα απέναντι στο νεοναζισμό και τη ρατσιστική, κοινωνική και πολιτική βία».

«Η πολιτική μας εκστρατεία κατά της βίας από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, ρατσιστικής, κοινωνικής και πολιτικής βίας είναι για εμάς αξιακή επιλογή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι πρόκειται για μια αντίδραση που θα έπρεπε να έχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Επανέλαβε εξάλλου τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι απαιτείται συστράτευση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, αποκλεισμός τη Χρυσής Αυγής από τη συγκρότηση μετώπων και πλειοψηφιών στη Βουλή, ολοκληρωμένη νομοθεσία κατά της βίας που απαγγέλλει ποινές και θεωρεί ότι είναι αυξημένη η ποινική ευθύνη στελεχών ενός κόμματος που προωθεί το φαινόμενου του «αντικοινοβουλευτικού κοινοβουλίου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι χρειάζεται εσωτερική παρακολούθηση και κάθαρση της αστυνομίας από τη Χ.Α., ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς επίσης και καθαρή θέση από μέρος της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η αντιμετώπιση του εκφασισμού της κοινωνίας συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση της ανεργίας, τονίζοντας ότι και στη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους που τους παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του κόμματος, αλλά και στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, επεσήμανε την κατεπείγουσα υποχρέωση να ζητηθεί η μεταφορά σημαντικών διαρθρωτικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στο κοινωνικό ταμείο, για τη χρηματοδότηση ενός «γιγαντιαίου προγράμματος» κατά της ανεργίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι χρειάζονται και πρωτοβουλίες πανευρωπαϊκού επιπέδου, κάτι που χαρακτήρισε δύσκολο, αποδίδοντας αυτή τη δυσκολία σε «συσχετισμούς ωμών συμφερόντων».

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ρωτήθηκε σχετικά με τη Χρυσή Αυγή ρωτήθηκε από τον υποψήφιο καγκελάριο της Γερμανίας, κ. Πέερ Στάινμπουργκ και τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, συνεπώς, όπως είπε, η Χρυσή Αυγή είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Εχουμε ένα κόμμα που δηλώνει ότι είναι ναζιστικό και δια του λόγου του παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ο δήθεν πατριωτισμός είναι ένα άλλοθι.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η καταδίκη της βίας είναι απόλυτη, δεν αποδεχόμαστε κανένα 'φλερτ'» και μίλησε για υποχρέωση των κομμάτων για συγκρότηση καθαρού μετώπου με τη Χρυσή Αυγή, παραλληλίζοντάς το με το αντιναζιστικό μέτωπο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο «είχε εντυπωσιακό εύρος που επιτεύχθηκε γιατί ο στόχος ήταν πολύ καθαρός και εστιασμένος».

Παράλληλα χαρακτήρισε επικίνδυνα ανιστόρητη την εξίσωση, όπως είπε, της ύφεσης και της ανεργίας με την ανάδειξη του ακροδεξιού φαινομένου και επίσης αρνήθηκε την αντίληψη κατά την οποία ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι να δοθεί μια ολοκληρωμένη λύση στην κρίση, μέσω της διαμόρφωσης μιας «παραδείσιας κατάστασης».