Η εκδήλωση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασαν την Επιτροπή Σοφών για τις μεταρρυθμίσεις στην πολιτική, το κράτος και το Σύνταγμα έκρυβε μια μεγάλη επιστροφή. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επανήλθε στο προσκήνιο, ως συντονιστής αυτής της Επιτροπής. Εγκαίρως, ώστε να ξαναμπεί στο παιχνίδι για μεγαλύτερα πράγματα. 
Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να δουλεύουν με βασικό σενάριο τις εκλογές την άνοιξη του 2014, οτιδήποτε άλλο προϋποθέτει κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου έκτακτες καταστάσεις για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει σχεδιασμός.

Γνωρίζουν επίσης ότι σε περίπτωση που θα κερδίσουν τις εκλογές η πρώτη περίοδος άσκησης της εξουσίας δεν θα είναι περίπατος. Ακόμα και αν τα πράγματα εξελιχτούν με τον πιο ομαλό τρόπο, την Άνοιξη του 2015 έχουν να αντιμετωπίσουν τη διαδοχή Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μια πρόταση. 

Από αυτήν την άποψη, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Το όνομα του είχε παίξει και το 2004, όταν ο Κώστας Καραμανλής έψαχνε να βρει αριστερών καταβολών υποψήφιο για να εξουδετερώσει τις αντισυσπειρώσεις, το Φθινόπωρο του 2004.

Οι σχέσεις του Κωνσταντόπουλου με τον Καραμανλή και τους καραμανλικούς ήταν πάντα εξαιρετικές, ενώ ταυτόχρονα είναι ο μόνος πολιτικός της Αριστεράς που έχει συνδεθεί φιλικά στο παρελθόν με τον Αντώνη Σαμαρά.

Αν και οι σχέσεις των πρώην προέδρων με τους νυν στα ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι συνήθως οι χειρότερες, ο Κωνσταντόπουλος αποτελεί σε αυτό μια εξαίρεση, αφού διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό πιθανόν να συμβάλλει και το γεγονός ότι μερικοί από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, όπως ο γραμματέας της ΚΟ κ. Ν. Βούτσης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Δ. Παπαδημούλης ήσαν και πολύ στενοί συνεργάτες του κ. Κωνσταντόπουλου.    

Στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ λένε, πως ο «νεοκαραμανλισμός» του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του είναι επιρροή Κωνσταντόπουλου. Βεβαίως, βολεύει πολιτικά αυτή τη στιγμή το ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να αναδείξει ένα χάσμα ιδεών μέσα στη ΝΔ, εμπεριέχει όμως και έναν πολιτικό υπολογισμό. Ακόμα και μετά από μια ήττα, οι καραμανλικοί θα έχουν το πάνω χέρι στη ΝΔ και η καλή σχέση μαζί τους είναι απαραίτητη για την όποια συναίνεση. 

Με το ΠΑΣΟΚ ο Κωνσταντόπουλος δεν έχει σχέσεις. Έχει όμως δίαυλο επικοινωνίας με τη ΔΗΜΑΡ, της οποίας τα δύο ισχυρά πρόσωπα, ο Φώτης Κουβέλης και ο Σπύρος Λυκούδης ήταν οι στενότεροι συνεργάτες του, όταν ήταν αρχηγός. Βεβαίως, αν το διακύβευμα είναι η προεδρία της Δημοκρατίας, τα πράγματα αλλάζουν γιατί ο Φώτης έχει τις δικές του βλέψεις.

Για όλα τα άλλα, και για μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΔΗΜΑΡ στο μέλλον πάντως, ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι ο ιδανικός δίαυλος... 

Θέμης Δαγκλής