Χωρίς πρακτικό αντίκρισμα κινδυνεύουν να μείνουν οι εξαγγελθείσες αλλαγές από την κυβέρνηση, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί κινούνται υπό το φόβο του «πολιτικού κόστους» που διαπερνά όλη τη δραστηριότητά τους.
Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. «Ο Σαμαράς θέλει, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί»  

Η κυβέρνηση θέλει αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος, περιγράφοντας τις κινήσεις που γίνονται από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.  

Η εφαρμογή του μνημονίου αποτελεί το καλύτερο τεστ για την κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας δείχνουν ότι δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τον Αντώνη Σαμαρά, παρά τις συνεχείς νουθεσίες, οδηγίες και συστάσεις.  

Ακόμα και αυτές οι δίωρες συναντήσεις που γίνονται με υπουργούς δεν αποδίδουν ιδιαίτερα, αφού τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έχουν τη δική τους λογική και απλά επιχειρούν να καθησυχάσουν στον πρωθυπουργό, παρουσιάζοντάς του μια διαφορετική εικόνα, από αυτή που υπάρχει πραγματικά.  

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια μάχη με την αντιπολίτευση και στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν την απροθυμία των υπουργών, όχι μόνο να εφαρμόσουν το μνημόνιο επί της ουσίας, αλλά τουλάχιστον να το υπερασπιστούν δημόσια.  

Σε αυτή την αναμέτρηση έχει απέναντί του ο Σαμαράς: πρώτον, την αντιπολίτευση· δεύτερον, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις· και τρίτον... ένα μεγάλο τμήμα της ΝΔ! Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Να μείνει ημιτελής η προσπάθεια με ότι αυτό σημαίνει για τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά θέματα γίνονται υποχωρήσεις και αλλάζουν τα σχέδια.  

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπάρχει σθεναρή υποστήριξη των ρυθμίσεων που ανακοινώνονται και πολλές φορές μόνοι τους οι υπουργοί υπερασπίζονται τις ενέργειές τους.

Κανείς δεν θέλει να βάλει το χέρι του στη φωτιά, ενώ υπάρχει η περίπτωση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η εφαρμογή του μνημονίου να επιδεινώσει το πρόβλημα ενότητας και συνοχής για τη ΝΔ.

«Για να υποστηρίξουμε τα μέτρα πρέπει να τα συναποδεχθούμε όλοι μέσα στην κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ότι τα υποστηρίζουμε με σθένος» έλεγε προ ημερών σε ομήγυρη βουλευτών, κεντρικός υπουργός, ο οποίος έχει πικρή πείρα από την άρνηση των κορυφαίων της ΝΔ την περίοδο της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, να στηρίζουν δημοσίως αυτά που αποφασίζουν στις συνεδριάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός αξιώνει κοινή προσπάθεια και κοινή στάση και το κάνει σαφές στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τους υπουργούς, ενώ θεωρεί, όπως και είπε στους 21 βουλευτές με τους οποίους δείπνησε προχθές το βράδυ, παρόντος του Προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αναγκαία την πολιτική ενότητα του κόμματος και της κυβέρνησης, ενόψει των δύσκολων μαχών που έρχονται.

«Δεν πρέπει να πορευόμαστε σαν τον λύκο: ο καθένας μόνος του» τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ενώ έμπειρα στελέχη φοβούνται μήπως αυτές οι μοναχικές πορείες θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα και όσο αυξάνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια.    

Ιωάννης Μαρτέλλος