«To κλειδί για την έξοδο από την ελληνική κρίση το έχει η ίδια η Ελλάδα», η οποία πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε πρόσφατα, δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ, την περίοδο 2012-2014, ο Όλι Ρεν, ερωτηθείς για την Ελλάδα, απέδωσε τη βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση της ελληνικής οικονομίας και την υψηλή ανεργία, στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στη χώρα καθώς και στα μειονεκτήματα εφαρμογής του προγράμματος, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με την επίτροπο οικονομίας, συνέβαλε στο αίσθημα φόβου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οδήγησε σε εκκροή κεφαλαίων από τη χώρα. Επιπλέον, η μείωση της ανάπτυξης στην ΕΕ είχε αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγής.

Ο Όλι Ρεν συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 είχε φτάσει στο 15,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η χώρα να απωλέσει την πρόσβασή της στις αγορές. Σε ερώτηση αν το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται αναθεώρηση, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αναθεωρηθεί, βάσει των εξελίξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την ύφεση και υπενθύμισε ότι το χρονοδιάγραμμα για δημοσιονομική προσαρμογή επιμηκύνθηκε κατά δύο επιπλέον χρόνια. Καταλήγοντας, ο Όλι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος.

«Το κλειδί της εξόδου από την ελληνική κρίση συνεχίζει να το έχει η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οκονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, η Βουλή, η διοίκηση και οι αρχές της χώρας πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Τέλος, σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ο επίτροπος Ρεν παρέπεμψε στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα της οικονομικής διέυθυνσης της Επιτροπής. 

Τι προβλέπει η έκθεση

Το τέλος της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας θα σημάνει στα τέλη του 2013 με την χώρα να εισέρχεται σε ανάπτυξη το 2014, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές της προβλέψεις για το διάστημα 2012 - 2014 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στην έκθεσή της με τίτλο «Προϋποθέσεις για έξοδο από την αναταραχή» η Επιτροπή αναφέρει ότι η χώρα εξέρχεται από ένα ταραγμένο 2012, μέσα σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο έχει τη στήριξη των διεθνών πιστωτών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μετά την εκταμίευση περίπου 50 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2012, παρουσιάζονται σημάδια βελτίωσης. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά επιτόκια παρουσιάζουν σημαντική μείωση.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια ζήτηση, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το 2013 θα συρρικνωθεί περαιτέρω, καθώς οι επιπτώσεις από το 2012, αλλά και η εν εξελίξει δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,4% το 2013. Μεσοπρόθεσμα οι επενδύσεις εκτιμάται ότι δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή αναμένουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, η Επιτροπή εκτιμά ότι παρόλο που αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται, θα επηρεαστούν από τις αδύναμες συνθήκες στο εξωτερικό της χώρας. Αναμένεται, επίσης, ότι αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν για το μεγαλύτερο διάστημα 2013 κάτι που θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα. Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του 27% το 2013, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ζήτησης.

Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά ότι στα τέλη του 2013 θα επιστρέψουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι οποίοι θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του 2014. Σύμφωνα με την Επιτροπή η ανάπτυξη το 2014 θα είναι 0,6%. Επιπλέον, οι μειώσεις στο ενιαίο κόστος εργασίας, χάρη στις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μόλις ανακάμψει η οικονομία.

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και η συνολική σταθεροποίηση της χώρας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή κεφαλαίων αλλά και τη ροή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, κατά την Επιτροπή η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί το 2014, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που έχει δρομολογηθεί και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών. Ωστόσο, η ανεργία το 2014 θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 25,7%. Σε ό,τι αφορά τη διόρθωση των εξωτερικών ανισορροπιών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στις διευθετήσεις των συλλογικών συμβάσεων δημιουργεί προϋποθέσεις για τη μείωση του κόστους εργασίας.

Το μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο αναμένεται να μειωθεί κατά 7% το 2013 και 2% το 2014. Αυτή η βελτίωση σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών. Η Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, ότι το 2013 η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε ισορροπημένο ισοζύγιο, ενώ το 2014 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα. Οι εξελίξεις αυτές υποστηρίζονται από μια δέσμη μέτρων που αναλογούν στο 7,2% του ΑΕΠ για τη διετία 2013 και 2014 η οποία υιοθετήθηκε το Νοέμβριο.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να κλείσει στο 162% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή 15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2012 και αυτό χάρη στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2012. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 176% του ΑΕΠ το 2013, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται.

Στη συνέχεια εκτιμάται ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό, χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών εξελίξεων, αλλά και στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Καταλήγοντας, η Επιτροπή υπογραμμίζει ως θετικά σημεία το ισχυρό ενδεχόμενο για μεγαλύτερη επιστροφή της εμπιστοσύνης στη χώρα, καθώς και την έναρξη της ανάπτυξης, νωρίτερα το 2013.

Επιπρόσθετα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2013 αλλά και η ανάκαμψη της ρευστότητας μπορεί να έχουν ισχυρότερη επίπτωση σε ότι αφορά τη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θετικότερες επιπτώσεις στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, απ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ενδεχόμενοι δισταγμοί στην εφαρμογή του προγράμματος, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό τομέα, μπορεί να αποθαρρύνουν τους επενδυτές και να επηρεάσουν τη ζήτηση.

Σημειώνει, τέλος, ότι λόγω της πίεσης που ενδέχεται να ασκηθεί στη ζήτηση κατά το 2013, μπορεί να επηρεαστεί και η απασχόληση.