«Στη Β.Α Χαλκιδική συντελείται ένα διπλό έγκλημα, οικολογικό και οικονομικό, προϊόν πρωτοφανούς σκανδάλου που ξεκινά από το 2003, απέναντι στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση της ποιότητας της ζωής της δικής τους και των επόμενων γενιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στη Wall Street Journal.
«Οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες, ενώ το όφελος για το Ελληνικό δημόσιο είναι μηδαμινό και μοναδικός ευνοημένος είναι η καναδική εταιρία EL DORADO GOLD. Πρόκειται για μια εξόφθαλμη εύνοια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με το ελληνικό Δημόσιο να έχει παραχωρήσει ακίνητη περιουσία των πρώην μεταλλείων και πάνω από 300.000 στρέμματα δάσους στην εξευτελιστική τιμή των 11 εκατ. ευρώ» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ίδια στιγμή, οι θέσεις εργασίας που υποτίθεται ότι θα έρθουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν είναι αρκετές για να ισοσταθμίσουν την απώλεια χιλιάδων άλλων θέσεων εργασίας που συνδέονται με τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό που θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τις εξορύξεις χρυσού» αναφέρεται.

«Αν κάτι δείχνει η περίπτωση της Χαλκιδικής είναι το τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση όταν αναφέρεται στις επενδύσεις. Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου έναντι πινακίου φακής, καταστροφή του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, χωρίς κανένα σεβασμό στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Όταν ο κ.Σαμαράς δηλώνει ότι "με κάθε κόστος θα προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις", αναφέρεται και στο ανυπολόγιστο κόστος για το περιβάλλον, και σε αυτό για την εθνική οικονομία, αλλά και σε αυτό των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στην προστασία του μεγάλου κεφαλαίου» επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

«Οι κάτοικοι της περιοχής» συνεχίζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «αντιμετωπίζουν καθημερινά την κρατική καταστολή, ενώ ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός έδωσε και το κατάλληλο άλλοθι στην κυβέρνηση για την όξυνση της στρατηγικής της έντασης και την ενοχοποίηση του αγώνα των κατοίκων. Πρόκειται για μια οργανωμένη εκστρατεία συκοφάντησης και ποινικοποίησης του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, αλλά και πρακτικών καταστολής ενάντια στους κατοίκους που παραπέμπουν σε άλλες, σκοτεινές εποχές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει «με κάθε κόστος» συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αποκρύψει το μέγιστο οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή, αλλά και να στοχοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες στο σύνολό τους.

«Η απάντηση στο εθνικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές είναι ο μαζικός και ειρηνικός αγώνας των κατοίκων, απέναντι στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται απόλυτα αλληλέγγυος» καταλήγει η ανακοίνωση.