Η απάντηση από την τουρκική πλευρά, μετά την ελληνική διακοίνωση στον ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα, δεν άργησε και ήρθε μία μέρα μετά.
Ουσιαστικά οι Τούρκοι ακολουθούν το δρόμο της Ελληνικής πλευράς στον ΟΗΕ αλλά κάνουν και αναφορά στο διεθνές δίκαιο. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις από Τούρκους δημοσιογράφους είναι ότι για πρώτη φορά η Τουρκία ακολουθεί την Ελλάδα στις διπλωματικές κινήσεις.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία προκαλούσε γεγονότα και η Ελληνική πλευρά ακολουθούσε. Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είναι αποδοχή της κίνησης της Ελληνικής πλευράς. Επίσης κάνουν λόγω για την έναρξη μιας «έντιμης διπλωματίας με κανόνες το διεθνές δίκαιο υπό τον ΟΗΕ που δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και προοπτικής στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αποφεύγοντας κρίσεις και εντάσεις».

Το κλίμα έντασης υποχωρεί οι γείτονες δεν τραβάνε το σκοινί στα άκρα και πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Με την ανακοίνωσή της η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει μεν τις θέσεις της, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο σημεία.

Το πρώτο είναι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το δεύτερο έχει να κάνει με την ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων με την χώρα μας, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις της αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν από τη χώρα μας στον ΤΡΑΟ για την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο. Οι ισχυρισμοί αυτοί βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών.

Οι άδειες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στον ΤΡΑΟ είναι εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της αυτά που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα συνεχιστεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και το να επωφελούμαστε από τους διαύλους διαλόγου που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων».