current views are: 1

23 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση01:41

Στην «αρένα» οι μονομάχοι των ιταλικών εκλογών υπό το βλέμμα των αγορών

ΜπερσάνιΜόντι, Μπερλουσκόνι ή Γκρίλο; Στην «αρένα» των εκλογών ρίχνονται σήμερα και αύριο υποψήφιοι και κόμματα στην Ιταλία, με τις κάλπες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού πολιτική και οικονομική αστάθεια παραμονεύουν στη… γωνία. Η δημοσιογράφος της RAI, Simona Sala, με δηλώσεις της στο newpost αναλύει τα δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης.

Δημοσίευση 01:41’
αρθρο-newpost

ΜπερσάνιΜόντι, Μπερλουσκόνι ή Γκρίλο; Στην «αρένα» των εκλογών ρίχνονται σήμερα και αύριο υποψήφιοι και κόμματα στην Ιταλία, με τις κάλπες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού πολιτική και οικονομική αστάθεια παραμονεύουν στη… γωνία. Η δημοσιογράφος της RAI, Simona Sala, με δηλώσεις της στο newpost αναλύει τα δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης.

ΜπερσάνιΜόντι, Μπερλουσκόνι ή Γκρίλο; Στην «αρένα» των εκλογών ρίχνονται σήμερα και αύριο υποψήφιοι και κόμματα στην Ιταλία, με τις κάλπες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού πολιτική και οικονομική αστάθεια παραμονεύουν στη… γωνία. Η δημοσιογράφος της RAI, Simona Sala, με δηλώσεις της στο newpost αναλύει τα δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης.

Προβάδισμα της Κεντροαριστεράς αλλά…

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός κομμάτων, με το Δημοκρατικό Κόμμα (Partido Democratico – PD) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι επικεφαλής, είναι το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές και την Κάτω Βουλή, αφού προηγήθηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όμως τα ποσοστά που πιάνει δεν εξασφαλίζουν την κομβική πλειοψηφία στη Γερουσία. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αναγκαία μία συνεργασία με πιθανότερο σύμμαχο τον απερχόμενο τεχνοκράτη πρωθυπουργό και εκλεκτό της Ε.Ε., Μάριο Μόντι, ο οποίος ηγείται του κεντρώου συνασπισμού «Με τον Μόντι για την Ιταλία» (Con Monti per l’Italia).

Στις δημοσκοπήσεις ακολούθησε ο κεντροδεξιος συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον «Λαό της Ελευθερίας» (Popolo della Liberta – PdL) να ηγείται και την αποδυναμωμένη «Λέγκα του Βορρά» (Lega Nord) ως σύμμαχο. «Θα καταργήσουμε το φόρο πρώτης κατοικίας και θα επιστρέψουμε στους πολίτες τους φόρους που πλήρωσαν για τα σπίτια τους το 2012» εξήγγειλε προεκλογικά ο Καβαλιέρε για να δει την ψαλίδα ανάμεσα σε Κεντροαριστερά-Κεντροδεξιά να κλείνει σημαντικά. Φυσικά, Βρυξέλλες και αγορές ούτε που θέλουν να ακούνε για τον Καβαλιέρε, εξ ου και οι γερμανικές συστάσεις για… «μαύρισμα».

Τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις είναι το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Movimento 5 Stelle, M5S) του ιταλού κωμικού Μπέπε Γκρίλο, που απειλεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη πιάνοντας ποσοστά της τάξεως του 20%. Η καμπάνια σε πλατείες, μέσω του Διαδικτύου και η σκληρή κριτική προς τα παραδοσιακά κόμματα προσέλκυσε πολλους Ιταλούς.

«Δύσκολα νίκη της Κεντροδεξιάς, “ρεύμα” Γκρίλο»

Σκληρή εκλογική μάχη, καθώς ρευστό μετεκλογικό σκηνικό προβλέπει δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης της Ιταλίας Simona Sala, με δηλώσεις της στο newpost.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί ο συνασπισμός των κεντροδεξιών κομμάτων υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κερδίσει τις εκλογές η S. Sala ανέφερε ότι είναι «πεπεισμένη» ότι δεν θα γίνει αυτό. «Η Κεντροδεξιά ήταν έτοιμη για μία μεγάλη ήττα αλλά ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι, ικανός στις προεκλογικές περιόδους, υποσχέθηκε πολλά, στοχεύοντας τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που -όπως ο ίδιος ανέφερε- είναι απόφοιτοι λυκείου. Έτσι κέρδισε έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να κερδίσει τις εκλογές. Επιπροσθέτως, η σύμμαχος, Λέγκα του Βορρά δείχνει να έχει χάσει έδαφος, κλυδωνιζόμενη και από σκάνδαλα».

Παράλληλα, μιλώντας για το ενδεχόμενο οι Ιταλοι να «τιμωρήσουν» την πολιτική της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, ψηφίζοντας την αντι-ευρωπαϊκη επιλογή του Μπερλουσκόνι, η δημοσιογράφος τόνισε ότι δεν πρόκειται να το κάνουν. «Οι Ιταλοί έχουν σε υψηλή εκτιμηση τη διακυβέρνηση Μόντι και συνειδητοποίησαν ότι ήταν απαραίτητη μετά το φιάσκο του Μπερλουσκόνι. Παρ’ όλα αυτά δεν δείχνουν να καλοβλέπουν την απόφαση του Μόντι να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές. Ίσως για τον ίδιο, όπως έγραψε χαρακτηριστικα ο Economist “είναι καλύτερα να κυβερνά, παρά να κάνει καμπάνια”. Αυτοί που θέλουν να “τιμωρήσουν” την κυβέρνηση του κ. Μόντι θα ψηφίσουν κάποιον άλλον, όπως για παράδειγμα τον Μπέπε Γκρίλο ή τον Ινγκρόια (σ.σ. επικεφαλής της αριστερής «Κοινωνικης Επανάστασης» (Rivoluzione Civile)».
 
Αναφερόμενη στην προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας Μπερσάνι-Μόντι η κυρία Sala επισήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι το αρνήθηκαν προεκλογικά, έχοντας αρκετές διαφορές, αρκετοί αναμένουν μία συνεργασία, στην περίπτωση κατά την οποία τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα είναι ξεκάθαρα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Ιταλών θα δεχθεί αυτή τη συνεργασία με γνώμονα μία σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση, καθώς και σταθερότητα και αξιοπιστία στις αγορές».

Μιλώντας για τον Μπέπε Γκρίλο και στον ρόλο που μπορεί να παίξει στις εκλογές, η δημοσιογράφος της RAI υπογράμμισε ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη εντύπωση» σε αυτή την προεκλογική περίοδο. «Το σλόγκαν του είναι “Να πάτε σπίτια σας”. Ηγετικό χάρισμα, τροφοδοτούμενο από τα σκάνδαλα που ταλανίζουν πολιτικούς, τράπεζες κι επιχειρηματίες. Προσελκύει την ψήφο διαμαρτυρίας και ανθρώπων που είναι εξαγριωμένοι με το σύστημα, κατά όλων των πολιτικών κομμάτων, άσχετα από το αν είναι δεξιοί ή αριστεροί. Διακηρύττει ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα αποτρέψει φαινόμενα όπως της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα».

Παράλληλα σημειώνει ότι «το Κίνημα του Γκρίλο μπορεί να αναδειχθεί δεύτερη ή τρίτη πολιτική δύναμη στην Ιταλία. Λαϊκιστικό αλλά όχι μόνο. Συμπεριλαμβάνει: περιβάλλον, μια διαφορετική Ευρώπη (αλλά το δημοψήφισμα για το ευρώ είναι αδύνατο στην Ιταλία), “όχι” στις υπερταχείες (TAV), Διαδίκτυο, “όχι” στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, διαφάνεια και κάθαρση (για τους παραδοσιακούς πολιτικούς). Δεν κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις (θεωρώντας ότι είναι μέρος του συστήματος) και δεν απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων».

Όσο για το αν θα συμμαχήσει με κάποιο άλλο κόμμα το Κίνημα του Γκρίλο; Η Simona Sala αναφέρει πως «ο Γκρίλο λέει ότι δεν θα το κανει, όμως το Δημοκρατικό Κόμμα θα προσπαθήσει να βρει κοινό έδαφος. Οι βουλευτές του Γκρίλο (ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος) ενδέχεται να υπερψηφίσουν νομοσχέδια σε συγκεκριμένα ζητήματα».

Τέλος η ιταλίδα δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «αυτή η νέα πραγματικότητα, ίσως να ειναι δείγμα αστάθειας, εάν οι πολιτικές δυνάμεις είναι κοντά σε ποσοστά και δεν υπάρξει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να κερδίσει τις εκλογές».

To «διθάλαμο» νομοθετικό σώμα

Επί των διαδικαστικών ζητημάτων, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τo Κοινοβούλιο της Ιταλίας είναι το διθάλαμο νομοθετικό σώμα με 946 εκλεγμένα μέλη. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με 630 μέλη είναι η Κάτω Βουλή. Η Γερουσία της Δημοκρατίας είναι η Άνω Βουλή και έχει 315 μέλη.

Από το 2005, ένας εκλογικός νόμος για την λίστα κομμάτων χρησιμοποιείται και στις δύο βουλές. Ένα μπόνους πλειοψηφίας δίδεται στον συνασπισμό που επιτυγχάνει πλειοψηφία: σε εθνικό επίπεδο για την Βουλή, σε περιφερειακό επίπεδο για την Γερουσία.

Οι δύο Βουλές είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη και δεν συνέρχονται ποτέ από κοινού εκτός από περιστάσεις που καθορίζονται από το Σύνταγμα.

Για να γίνει ένα κείμενο νόμος, πρέπει να λάβει την ψήφο αμφότερων των κοινοβουλευτικών σωμάτων ανεξάρτητα στην ίδια μορφή. Ένα νομοσχέδιο συζητείται σε μία από τις Βουλές, τροποποιείται, και εγκρίνεται ή απορρίπτεται. Γι’ αυτό το λόγο για να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση απαιτείται κυριαρχία και στα δύο σώματα. Ες αύριον τα σπουδαία, λοιπόν.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος


σχετικα αρθρα