Θέσεις μάχης έχουν πάρει οι κομματικοί στρατοί στο ΠΑΣΟΚ και όλα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή αντιπροσώπων θα κρίνουν και το κλίμα στο εσωτερικό της παράταξης.
Πάντως, τόσο η ομάδα που κινείται γύρω από τον πρώην γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη όσο και η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου δεν φαίνονται διατεθειμένες να κατεβάσουν τους τόνους και να ρίξουν νερό στο κρασί τους παρά τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου ότι ο ίδιος εγγυάται τις διαδικασίες.

Οι δύο συγκεκριμένες ομάδες στο ΠΑΣΟΚ έχουν κινηθεί οργανωτικά σ’ όλη την χώρα κάτι που επιβεβαιώνει και την διάθεσή τους να διεκδικήσουν υψηλό ποσοστό στα όργανα που θα εκλεγούν από το Συνέδριο. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης προτίθεται τις επόμενες ημέρες να κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του δημοσιοποιώντας πολιτικό κείμενο εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος.

Επίσης, αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν πλέον δημοσίως ότι υπεβλήθησαν πολλές αιτήσεις υποψηφιότητας για το Συνέδριο από μέλη που δεν διαμένουν στις περιοχές στις οποίες διεκδικούν να εκλεγούν κι αυτό για να ελεγχθεί από την ηγεσία του κόμματος μεγάλο κομμάτι των αντιπροσώπων.

Σε αριθμούς η Ιπποκράτους ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν τουλάχιστον 4.000 υποψηφιότητες για την κάλυψη περίπου 2.500 θέσεων! Πρακτικά δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς θα εκλεγούν πανηγυρικά… Επίσης το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι την Κυριακή θα ψηφίσουν τουλάχιστον 40.000-45.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ αριθμός όμως σχετικά μικρός συγκριτικά με τους 250.000 που είχε ανακοινωθεί ότι ψήφισαν στις 18 Μαρτίου στην διαδικασία για την εκλογή προέδρου του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ πέρασε στα ψιλά την απορριπτική απάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην πρόσκληση Βενιζέλου να συμμετάσχει στο συνέδριο και μάλιστα παίρνοντας τον λόγο. Επιπλέον, δημοσιοποίησε την αλληλογραφία μετά την επιστολή Σημίτη ενώ τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε ανακοινώσει τίποτα επισήμως για την πρόσκληση που απηύθυνε στον πρώην πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ενώ αρχικώς το ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να μην προσκαλέσει στο Συνέδριο τα πολιτικά κόμματα επικράτησαν δεύτερες σκέψεις που έλεγαν ότι δεν θα πρέπει να περιχαρακωθεί σε ένα δικό του συνέδριο στο οποίο δεν θα προσκληθεί κανένας άλλος, την ώρα μάλιστα που επιθυμεί να κάνει γενναίο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

Το ζητούμενο βεβαίως είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ και φυσικά σε τι επίπεδο –εάν το αποφασίσει- θα εκπροσωπηθεί.

Άρτεμις Παραδείσου