Στη Λισαβόνα μεταβαίνει αύριο (25 Φεβρουαρίου) ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, προκειμένου να μετάσχει σε συνέδριο για «το μέλλον της Μεσογειακής Ευρώπης, μεταξύ της κρίσης της ευρωζώνης και της Αραβικής Επανάστασης», που διοργανώνει το German Marshal Fund των ΗΠΑ.

Ο κ. Κούρκουλας θα είναι μεταξύ των κεντρικών ομιλητών την Τρίτη, στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με θέμα:«Η οικονομική κρίση της Ευρώπης και η μεσογειακή Ευρώπη: οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις», ενώ στο πάνελ θα προεδρεύσει ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο υφυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Μιγκουέλ Μοράις Λεϊτάο.

«Από την Πορτογαλία ως την Ελλάδα, οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις εξαιτίας της λιτότητας, της αβεβαιότητας και της αναπροσαρμογής. Ποιες είναι οι πηγές της κρίσης στην Ευρώπη του Νότου; Ποιά είναι η οικονομική προοπτική; Ποιες είναι οι πιθανές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της κρίσης που παίρνει διαφορετικές μορφές στην περιοχή;» είναι τα ερωτήματα που τίθενται προς επεξεργασία στο πάνελ των ομιλητών.

Θα τεθούν επίσης τα θέματα των επιπτώσεων στη Νότια Ευρώπη από την Αραβική Εξέγερση, από το μεταναστευτικό ως την εξάπλωση της πολιτικής βίας. Θα αναζητηθεί ακόμη, ο ρόλος της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς και ενδεχόμενος νέος ρόλος της Τουρκίας.