Θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνική ςοικονομίας έρχονται από το εξωτερικό με την εφημερίδα Wall Street Journal να αναφέρει πως «τα ξένα κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα» και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε να εκτιμά πως η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο.
«Τα πάντα από την Ελλάδα, από το real estate μέχρι τις τοποθετήσεις στην ενέργεια, βρίσκουν αγοραστές, γεγονός που υπόσχεται επενδύσεις στη χώρα» αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα της η Wall Street Journal.

Με τίτλο «Τα ξένα κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα», η εφημερίδα σημειώνει: '«Εν μέσω γενικότερης αύξησης της προθυμίας των επενδυτών να αγοράσουν ευρύτερα πιο ριψοκίνδυνους τίτλους ανά τον κόσμο, τα πάντα από την Ελλάδα, από το real estate μέχρι τις τοποθετήσεις στην ενέργεια, βρίσκουν αγοραστές, γεγονός που υπόσχεται επενδύσεις στη χώρα».

Και προσθέτει: «Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις πωλούν εταιρικά ομόλογα. Όλα αυτά είναι μία τεράστια αλλαγή σε σχέση με το τι συνέβαινε πριν από έξι μήνες, όταν οι φόβοι για έξοδο της χώρας από το ευρώ είχαν ταρακουνήσει τις διεθνείς αγορές και είχαν καταστήσει απαγορευτική κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Τώρα, υπάρχει μία αίσθηση εμπιστοσύνης στη χώρα και την κυβέρνησή της, που σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει από τούνελ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα «ξένα private equity funds κοιτούν την Ελλάδα. Αρκετά funds ανταγωνίζονται για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ενώ το αμερικανικό NCH Capital δαπάνησε 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την κρατική έκταση Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Τον Ιανουάριο η Rhone Capital κατέθεσε προσφορά για την αγορά της S&B Industrials, ενώ η Philip Morris International κατασκευάζει γραμμή παραγωγής αξίας 3 εκατ. ευρώ κυρίως για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και με ορατό το ενδεχόμενο εξαγωγών».

Σόιμπλε: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο εκτιμά από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς την Stuttgarter Zeitung. Ικανοποιητικά, όπως λέει, είναι τα μηνύματα από την Ελλάδα. 

«Μετά από χρόνια όπου λίγα άλλαξαν προς το καλύτερο, η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι κοινές προσπάθειες αλλά και η εμμονή των εταίρων βοήθησαν ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα», η οποία όμως, όπως εκτιμά, δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο.

Στην ίδια συνέντευξη ο γερμανός υπ. Οικονομικών εκτιμά για την ευρωζώνη ότι δεν είναι ακόμη ώρα για εφησυχασμό μολονότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. «Εάν αναλογιστεί κανείς πώς ήταν η κατάσταση πριν από έναν χρόνο, τότε έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο».

Η κατάσταση όμως, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, παραμένει εύθραυστη. «Αυτό καταδεικνύουν οι εσωπολιτικές διαμάχες στην ιβηρική χερσόνησο, η ανασφάλεια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η ανησυχία στο προοίμιο των εκλογών στην Ιταλία».