Για ύποπτα επιχειρηματικά παιχνίδια πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών κάνει λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Στην ερώτησή του με αφορμή καταγγελία «Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία τα ύποπτα επιχειρηματικά παιχνίδια πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» η κατάσταση στην αγορά φαρμάκου επιτείνεται σε σημαντικό βαθμό με αφορμή επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται από κάποιες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

«Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό ότι η αισθητή μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει συνοδευτεί από κρούσματα έλλειψης φαρμάκων στην αγορά και ταλαιπωρία των ασθενών» αναφέρει ο κ. Μιχελάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων, αποτελεί η αδυναμία των ελληνικών φαρμακαποθηκών να εξάγουν ακόμη και φάρμακα για ασθένειες, όπως η ελονοσία, οι οποίες έχουν εδώ και χρόνια σχεδόν εκλείψει στη χώρα μας.

«Επειδή ο επιχειρηματικός πόλεμος στο χώρο του φαρμάκου προκαλεί ελλείψεις στην αγορά και συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, Επειδή τα συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα τόσο των ελληνικών φαρμακαποθηκών, που απασχολούν 3.000 εργαζόμενους, όσο και των φαρμακείων, Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός : Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ; Ποια μέτρα θα λάβετε για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς φαρμάκου και την καταπολέμηση κάθε ύποπτης επιχειρηματικής πρακτικής ;» καταλήγει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.