«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει ρόλο είτε στην ασφαλή διακίνηση των ενεργειακών πόρων, είτε στη διαφοροποίηση πηγών, είτε στον εμπλουτισμό των διαθέσιμων ενεργειακών αποθεμάτων, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Athens Energy Forum που διοργανώνεται από την International Herald Tribune.
«Ειδικότερα στην Ευρώπη, όπου υπάρχει υψηλή κατανάλωση ενέργειας αλλά πολύ χαμηλός βαθμός ενεργειακής αυτάρκειας, οποιαδήποτε χώρα-μέλος συμβάλει στην διαφοροποίηση πηγών, αλλά και στην ανακάλυψη νέων πηγών που θα αυξήσουν την αυτάρκεια ολόκληρης της Ευρώπης σε ενέργεια αναβαθμίζεται η ίδια, αλλά και ενισχύει την Ευρώπη συνολικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Αρκεί, λοιπόν, να ρίξετε μια ματιά στον χάρτη για να διαπιστώσετε, ότι η Ελλάδα, που μαζί με την Κύπρο, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «κάθεται» κυριολεκτικά πάνω στους κύριους δρόμους ανεφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης σε πετρέλαιο. Και της Νότιας Ευρώπης σε φυσικό αέριο».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΑΟΖ, λέγοντας: «Και τώρα που ενεργειακοί πόροι έχουν ήδη ανακαλυφθεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες  - στις ΑΟΖ - της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά φημολογείται με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι υπάρχουν και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη νοτιο-ανανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας πολλαπλά αναβαθμίζονται».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σύντομα η Ελλάδα θα διαδραματίσει ρόλο σπουδαίο και στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών και θα μπορέσουμε να κάνουμε τόσο διεθνή διακίνηση όσο και παραγωγή-εξαγωγή ενεργειακών πόρων ελληνικών».     
            
«Όλα αυτά όμως, πρέπει να τα μετατρέψουμε από «δυνατότητες» σε πραγματικότητα. Κι αυτό θα σημάνει, ασφαλώς, πλούτο για την Ελλάδα, πλούτο για την Ευρώπη, σημαντική αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και σημαντική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου και τόνισε την ανάγκη για σχεδιασμό και συμμαχίες αφού όλα αυατά αφορούν και τους εταίρους της χώρας, όπως επισήμανε.

«Ήδη η εξαγγελία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ, μπορεί να δημιουργήσει νέες ισορροπίες για τον εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας Ευρώπης. Ασφαλώς δεν θα είναι ο μόνος. Είπαμε «διαφοροποίηση πηγών» και το παίρνουμε όλοι πολύ σοβαρά», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στους χερσαίους αγωγούς, υποστηρίζοντας ότι «ο ελληνικός εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, διακινεί πετρέλαιο εδώ και πολλές δεκαετίες και μπορεί να διακινεί και αέριο σε υγροποιημένη μορφή, προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Όμως και η αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι επίσης τμήμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που αφορά, πέρα από την Ελλάδα, και ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως φάνηκε κι από σχετική δήλωση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, οι εταίροι μας αρχίζουν να λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο». 

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως υπάρχουν δυσκολίες και αναφερόμενος στην «ρηματική διακοίνωση», τόνισε: «Η Τουρκία δίνει «οικόπεδα» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα. Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. 

Με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει. Εν πάση περιπτώσει, και η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά. Αυτό, είναι πολύ θετικό, αναμφίβολα». 

Τέλος, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος να λυθούν διαφορές είναι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εξ άλλου, το Δίκαιο της Θάλασσας, κερδίζει έδαφος συνεχώς όπως και η αποδοχή του και η ισχύς του. Αφού και μεγάλες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, όπως οι ΗΠΑ, προσανατολίζονται πλέον στην κατεύθυνση της τελικής επικύρωσής του».
 
«Όμως, και πέρα από το Δίκαιο της Θάλασσας, η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται. Κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με βήματα αποφασιστικά, σίγουρα, σταθερά, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, με τους συμμάχους και με κάθε ενδιαφερόμενο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.