Τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε ως «δυσάρεστη έκπληξη την πολιτική παρέμβαση ενός θεσμικού παράγοντα».
Συγκεκριμένα ο κ. τσακαλώτος αναφέρει πως η «ομιλία του κ. Προβόπουλου στην παρουσίαση της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012 εξηγεί από μόνη της γιατί η Ελλάδα έχει χάσει το ¼ του παραγόμενου προϊόντος της, γιατί η ανεργία θα προσεγγίσει το 30% και γιατί η φτώχεια και η απόγνωση αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας. Διότι ενώ όλα αυτά αποτελούν συνέπεια της πολιτικής του Μνημονίου, ο κ. Προβόπουλος συνεχίζει να την εμφανίζει ως μονόδρομο».

Μάλιστα κατηγορεί τον κ. Προβόπουλο ότι υιοθετεί την γλώσσα των πιστωτών «ακυρώνοντας την όποια δυνατότητα διαπραγμάτευσης καθώς θεωρεί ότι οι αρνητικές συνέπειες προέρχονται από τη μη εφαρμογή του Μνημονίου και έτσι προτείνει τη συνέχισή του «χωρίς αποκλίσεις και καθυστερήσεις».

«Δυσάρεστη έκπληξη προκαλούν και οι πολιτικές παρεμβάσεις ενός «ανεξάρτητου» θεσμικού παράγοντα. Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως “θετική απάντηση του ελληνικού λαού όσον αφορά το ιστορικό διακύβευμα της παραμονής στο ευρώ“. Επιπλέον, καλεί την κοινωνία να σωπάσει και να μην προβάλλει “ακραίες ή άκαιρες διεκδικήσεις“, περιμένοντας τις ευεργετικές συνέπειες του Μνημονίου» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

«Η μόνη συμβολή του κ. Προβόπουλου στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι ότι μας λέει ακριβώς το τί δεν πρέπει να κάνουμε. Ο δρόμος για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το τούνελ της ύφεσης περνά από την ακύρωση του Μνημονίου, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και τη στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.