Προκλητικός για ακόμη μία φορά ήταν ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις επαφές που είχαν, απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, σχολίασε ειρωνικά: «Κατ' αρχάς να τα ξεχωρίσουμε. Δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη Νότια Κύπρο».


Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα υπογραφής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε ότι μπορεί να τεθεί μόνο ταυτόχρονα με τα θέματα που προτάσσει η τουρκική κυβέρνηση, όπως το απευθείας εμπόριο και το άνοιγμα του αεροδρομίου «Ερτζάν» στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «έχει εκλεγεί ο Αναστασιάδης, αλλά δεν γνωρίζω ποια θα είναι η στάση του. Εάν υπάρξει στάση υπέρ της δίκαιης και μόνιμης λύσης, τότε κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που αναλογούν και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα».

Δήλωσε επίσης ότι αναμένει τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Αναστασιάδης. «Εάν υπάρξει στάση υπέρ της δίκαιης και μόνιμης λύσης, τότε κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που αναλογούν και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα», πρόσθεσε.


Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν τόσο ως προς τα θέματα της ευρωζώνης όσο και ως προς το Κυπριακό τίθενται μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα κράτησε αποστάσεις από το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, λέγοντας πως είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την ίδια.

«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του νέου προέδρου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως για παράδειγμα αυτό με την ευρωζώνη. Τις προσεχείς εβδομάδες θα τα δούμε όλα αυτά» είπε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. Επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας δεν είναι πολύ δύσκολη. Οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και εμπορικές σχέσεις με τις χώρες - μέλη. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου».