Δεν θα χρειαστούν άλλα πρόσθετα μέτρα εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Mega, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση του κατωτάτου μισθού.
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, χαρακτήρισε το ζήτημα «ανοιχτό», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο. Όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ο νέος φόρος θα είναι δικαιότερος καθώς θα αφορά περισσότερους πολίτες, οι οποίοι θα πληρώνουν λιγότερα στο κράτος.

Ωστόσο για το 2013, απάντησε πως φορολογούμενοι θα πληρώσουν σχεδόν τα ίδια με πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν έχει να κάνει με τους νόμους αλλά με τους ελέγχους, ενώ υποσχέθηκε ότι οι φόροι θα μειωθούν «με την πρώτη ευκαιρία».

«Μακάρι να μην είχαμε ανάγκη να βάλουμε φόρους», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως το 2013 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά του προγράμματος.

Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι ο βασικότερος δείκτης που δείχνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών, το οποίο ήταν και η αιτία, όπως είπε, της κρίσης του ευρώ. Για φέτος το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών θα είναι μηδενικό, εκτίμησε.

Ο κ. Στουρνάρας, αρνήθηκε ότι είχε κακές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ απαντώντας στους βουλευτές που του ασκούν κριτική υποστήριξε ότι «εγώ εφαρμόζω την κυβερνητική πολιτική», για να προσθέσει λέγοντας ότι  «δεν μπορώ να πω ναι σε κάτι, το οποίο θα απορρίψουν στο Εurogroup».

Ακόμα ανέφερε πως διατηρεί καλές σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή, συμπληρώνοντας ότι «οι καραμανλικοί παρεξήγησαν τις προθέσεις μου».

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία, μετά τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Όπως είπε, τα αίτια της σημερινής εξέλιξης βρίσκονται κυρίως στην ύφεση ενώ πρόσθεσε πως πρέπει πλέον να προετοιμαζόμαστε για κυβερνήσεις συνασπισμού.