Απολύσεις στο δημόσιο τομέα, εξάντληση της 4ετίας για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου πρότεινε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του την τριετία 1990-1993.
Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τις απόψεις του για τις τρέχουσες εξελίξεις, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν αρκούν μόνο οι φόροι, αλλά θα πρέπει περιοριστεί το χρέος και να μειωθεί η γραφειοκρατία, όπως επίσης και να υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους».

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, ο πρώην πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στην «επίθεση μασκοφόρων στη Χαλκιδική», το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και τους αγρότες, μίλησε για θανάσιμο πλήγμα στην οικονομία και κάλεσε όλο τον πολιτικό κόσμο να σεβαστεί τη δημοκρατική νομιμότητα.

Παρουσία του Μανώλη Γλέζου από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Σπύρου Χαλβατζή από το ΚΚΕ, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρωτόγνωρο φαινόμενο τη Χρυσή Αυγή που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και για το οποίο ευθύνεται «η ασυδοσία της Αριστεράς που επικρατούσε επί πολλά χρόνια». Μάλιστα φωτογραφίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη στάση του, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως «δεν κερδίζεις τίποτα με νταηλίκια και εκβιασμούς, καθώς τότε η ομήγυρης γίνεται σκληρή».

Παράλληλα σημείωσε πως η σημερινή Βουλή, μπορεί και πρέπει να διαρκέσει τέσσερα χρόνια, τονίζοντας πως «αυτό είναι προσωπική ευθύνη των βουλευτών, που θα πρέπει να ψηφίζουν τα νομοσχέδια». Για την πορεία του κυβερνητικού έργου, ανέφερε ότι «με τους ρυθμούς που βαδίζουμε σήμερα η χώρα δεν θα βουλιάξει, αλλά η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει, για αυτό θα πρέπει να πάμε ταχύτερα». Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη να γίνει άμεσα αναθεώρηση του συντάγματος, με πρώτη αναθεωρητέα διάταξη, αυτή που θα προβλέπει να δικάζονται τα πολιτικά πρόσωπα, όπως οι πολίτες.

Στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε τη δική του εκτίμηση για την πορεία της χώρας μέχρι την κρίση. Για την κρίση χρέους επέρριψε ευθύνες στην διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, που «οδήγησε στον σημερινό εφιάλτη». Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «η πολιτική “Τσοβόλα δώστα όλα” επικράτησε και τον Απρίλιο του 1990 όταν ήρθε στην εξουσία η ΝΔ, η χώρα είχε ουσιαστικά πτωχεύσει», ενώ υπεύθυνη θεώρησε και τη δεύτερη τετραετία Σημίτη.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε για την κυβέρνησή του πως «αν δεν είχε πρόωρα ανατραπεί, θα ήταν διαφορετική η σημερινή κατάσταση και ενδεχομένως η καταστροφή να είχε αποτραπεί».

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, επιμελήθηκε ο υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο, Γιάννης Παλαιοκρασάς, ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως «πολλοί τότε είχαν προτείνει προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά δεν τους ακούσαμε και προτιμήσαμε την ενάρετη οδό των αποφάσεων για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες».

Η εκδήλωση πάντως ήταν ένα come back στο χρόνο καθώς θύμιζε συγκέντρωση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας της δεκαετίας του 1990, με πολλούς πρώην υπουργούς και στελέχη της παράταξης να είναι παρόντες. Από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα παραβρέθηκαν οι Κωστής Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Κυριάκος Βιρβιδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας.

Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Πέτρος Μολυβιάτης και ο Σταύρος Δήμας.

Δίπλα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κάθισε ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Επίσης παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Νίκος Μπίστης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Νίκος Καραχάλιος.

Εντύπωση προκάλεσε η άφιξη πολιτικών στελεχών που είχαν να εμφανιστούν δημόσια αρκετό χρονικό διάστημα, όπως ο Γιώργος Βουλγαράκης που έφθασε από τους πρώτους, ο Πέτρος Δούκας, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Βασίλης Μαγγίνας, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Χρήστος Βερελής, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γιάννης Παπαθανασίου και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Από τους ανεξάρτητους εν ενεργεία βουλευτές στην εκδήλωση προσήλθαν οι Νίκος Νικολόπουλος και Κώστας Μαρκόπουλος.

Αρκετοί ήταν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο Βαρδής και η Μαριάννα Βραδινογιάννη, ο Γιώργος Μπόμπολας, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο Γιώργος Μαμιδάκης, ο Δημήτρης Κοπελούζος και ο Σταύρος Ψυχάρης.  

Τέλος, το παρών έδωσαν και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και Χρήστος Σαρτζετάκης.

Αναφερόμενος στο χρόνο που επέλεξε για να παρέμβει, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε πως «αποκλειστική μου πρόθεση είναι να βοηθήσω σε μια δύσκολη ώρα την Ελλάδα, αν και τον τελευταίο καιρό λόγω της απώλειας της πιστού μου συντρόφου απέχω από το δημόσιο βίο».  

Πάνος Ρασσιάς 

Σχετικά Θέματα:

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Θα είχε σωθεί η χώρα, αν δεν με είχαν ρίξει...