Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζητώντας να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος επί των προσώπων και λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει ότι παρά τον θόρυβο που έχει προκαλέσει η υπόθεση, «ο έλεγχος και η έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το περιεχόμενο της Λίστας Λαγκάρντ όχι μόνο δεν έχει περατωθεί αλλά υπάρχουν και σοβαρά ερωτηματικά για τα βήματα που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: Η έρευνα και ο έλεγχος προσώπων και λογαριασμών της Λίστας Λαγκάρντ για την αποκόμιση εσόδων από το δημόσιο.

Η Λίστα Λαγκάρντ περιφέρεται επί χρόνια από Υπουργό σε Υπουργό και από επικεφαλής σε επικεφαλής του ΣΔΟΕ χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σημαντικά ο  ενδελεχής έλεγχος σε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη Λίστα και στους  αντίστοιχους λογαριασμούς  προκειμένου το Δημόσιο να αποκομίσει έσοδα από ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων και ειδικότερα από τη φοροδιαφυγή.

Πιο συγκεκριμένα η Λίστα Λαγκάρντ με μια μορφή της έχει δοθεί από τις αρχές Οκτώβρη επισήμως από τον Πρωθυπουργό της χώρας στον σημερινό επικεφαλής του ΣΔΟΕ προς έρευνα και έλεγχο. Έκτοτε, παρότι έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες,  παρά τον θόρυβο στη δημόσια ζωή σχετικά με τη Λίστα Λαγκάρντ και παρά το ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί σχετική Προκαταρκτική Επιτροπή στη Βουλή, ο έλεγχος και η έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το περιεχόμενο της Λίστας Λαγκάρντ όχι μόνο δεν έχει περατωθεί αλλά υπάρχουν και σοβαρά ερωτηματικά για τα βήματα που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Γιατί καθυστέρει και σε ποιο σημείο βρίσκεται ο έλεγχος επί της Λίστας Λαγκάρντ για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αποκόμιση από το Δημόσιο εσόδων από την ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων;
  2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την περάτωση της έρευνας και των σχετικών ελέγχων επί της Λίστας Λαγκάρντ και αν ναι ποιο είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα και τι πρόκειται να πράξει για την συντόμευσή  του;»